Gå direkt till textinnehållet

Faktum startar tidning i Malmö

Tidningen Faktum - Göteborgs tidning för hemlösa - startar en edition i Malmö: Faktum Skåne. Flera av dem som sagt upp sig från tidningen Aluma går till den nya tidningen.

Alumas chefredaktör, redaktör och andra i personalen har sagt upp sig från tidningen efter att ägarna rekryterat en ansvarig utgivare och vice VD som länge arbetat för Livets ord.

Nu går flera av dem, dock inte chefredaktören Jennie Järvå, till Faktum Skåne. Tidningen kommer ut med sitt första nummer i slutet av oktober.

– När redaktionen får en överrock från en organisation som Livets ord är den journalistiska självständigheten hotad. Vi vill att också Skånes hemlösa ska kunna sälja en gatutidning som vågar granska samhället. Därför har vi nu rekryterat nyckelpersoner från Aluma till nya Faktum Skåne, säger Faktums chefredaktör Aaron Israelson i ett pressmeddelande.

Israelson blir också chefredaktör och ansvarig utgivare för Faktum Skåne.

Alumas redaktör Maria Dahmén är en av dem som går till den nya tidningen. Enligt pressmeddelandet ska den fyllas av till stor del lokalt frilansmaterial.

– Mer än hälften av de tidigare Alumaförsäljarna har meddelat att de istället kommer att sälja Faktum Skåne, säger Aaron Israelsson till Sydsvenskan

Ordföranden för Alumas ägarstyrelse har tidigare sagt till Sydsvenskan att Aluma kommer att vara fortsatt politiskt och religiöst obunden.

Fler avsnitt
Fler videos