Facklig kritik mot visselblåsarutredning
Förslagen i den så kallade visselblåsarutredningen som presenterades i går är otillräckliga, anser fackliga organisationer. Journalistförbundet varnar för risken att missförhållanden stannar inom arbetsplatsen.
Utredningen "Stärkt skydd för visselblåsare i arbetslivet" som överlämnades till arbetsmarknadsministern i går föreslår en lagändring så att visselblåsare kan få skadestånd om de utsätts för repressalier. Huvudregeln ska dock vara att man första larmat internt om missförhållanden. Och det stärkta skyddet föreslås bara gälla den som larmat om missförhållanden som kan leda till fängelsestraff eller "därmed jämförliga missförhållanden".
Utredningen får kritik från fackliga organisationer. TCO anser att anställda ska kunna larma sin egen arbetsgivare om alla missförhållanden på arbetsplatsen, inte endast de allvarliga, utan att riskera repressalier. TCO menar också att det är för hög ribba att kräva att det ska vara allvarliga missförhållanden när det gäller kontakter med myndigheter.
Journalistförbundet är också kritiskt mot huvudregeln om att bara den som slår larm om allvarliga missförhållanden ska skyddas. Det innebär en stor risk för att anställda drar sig för att påtala brister och fel, enligt förbundets ordförande Jonas Nordling:
"Det är omöjligt för en enskild anställd att bedöma vad som är en brist och vad som är ett allvarligt missförhållande. Om en chef då anser att det bara är en brist så gäller inte heller skyddet mot repressalier."
Journalistförbundet befarar också att offentliganställda kan komma att uppfatta att förslaget ersätter eller begränsar den grundlagsskyddade meddelarfriheten.