Gå direkt till textinnehållet

Expressen undersöker arbetsmiljön på nytt

UPPDATERAD. Expressen ska genomföra en ny fördjupad medarbetarundersökning. Det välkomnas av journalistklubben. ”Vi har haft en arbetsmiljö som tidvis varit mycket dålig”, säger ordförande Jan Spångberg.

Dagen efter Dagens ETCs granskning av Expressens arbetsmiljö går chefredaktören Klas Granström ut och berättar att en ny, fördjupande medarbetarundersökning ska göras av ett externt företag.

Granström säger till Journalisten att det är motiverat med en fördjupad arbetsmiljöenkät i ljuset av den pågående debatten om Expressens arbetsmiljö.

– Det är bra. Under Metoohösten gjorde vi ett dokument som byggde på en anonym enkät med medarbetare. Det här blir nummer två. Jag hoppas att alla tar chansen att säga vad de tycker, säger journalistklubbens ordförande på Expressen, Jan Spångberg.

Annons Annons

Stark kritik mot Expressens arbetsmiljö har framförts både i ETC och av reportern Frida Sundkvist. Hur ser du som klubbordförande på kritiken? Det låter ju inte bra.
– Jag har jobbat på Expressen sedan 1989 och känner igen mycket av det som beskrivs i gårdagens artikel, de anonyma rösterna. Vi har haft en arbetsmiljö som tidvis varit mycket dålig. Framför allt i den aspekt som beskrivs i form av en brutal hierarki, det brutala sättet att hantera medarbetare som inte rättade in sig i ledet.

Sexismen då?
– När vi gjorde ett stort dokument vid Metoo fann vi enstaka inslag av sexism, men det stora var det brutala sättet att hantera medarbetare. Beskrivningen av en sexistisk, patriarkal struktur har vi inte sett belägg för, däremot en patriarkal struktur.

– Enstaka sexistiska utfall och övergrepp har naturligtvis förekommit också på Expressen.*

Hur är arbetsmiljön idag, bedömer du?
– Det kanske är det som gör att det här blir svårt, för den nya ledningen har inneburit ett brott mot den här traditionen. Klas Granström har visioner om ett annat, inkluderande ledarskap. Vi är på en resa, men mycket återstår, säger Jan Spångberg.

Journalistklubben kommer att kräva av ledningen att Expressen tar ansvar även för sin historia i det här avseendet, säger Spångberg.

– Det duger inte att bara ta ansvar för det som är idag.

Chefredaktör Klas Granström menar att Expressen idag har en god arbetsmiljö, men att utmaningar finns kvar framför allt vad gäller stress.

– Men jag har stor respekt för att det historiskt funnits utmaningar med ledarskap och arbetsmiljö. Det är inte heller så enkelt som att då var då och idag är idag, säger Klas Granström.

Fotnot: Ett tidigare citat av Jan Spångberg är ändrat eftersom det inte återspeglade vad han avsåg säga.

* Efter att Jan Spångberg på fredagskvällen gått tillbaka till tidigare arbetsmiljöenkäter vill han korrigera påståendet om att det förekommit övergrepp på Expressen. Rätt ska vara att trakasserier förekommit.