Gå direkt till textinnehållet

Expressen påstod att advokat agerat som ”gängkriminell i kostym”

MEN-fällning Expressen publicerade namn och bild på en brottmålsadvokat i samband med en artikel om det kriminella nätverket Foxtrot, där han påstods ha hjälpt en gängkriminell före en skjutning.

På Expressens sajt puffades för artikeln i samband med publiceringen den 19 juni. I puffen syntes advokaten på bild tillsammans med en bild på en lägenhetsdörr med skotthål i. Rubriken löd: ”Advokat hjälpte gängkriminell före skjutning.”

I ingressen stod bland annat: ”Gangsteradvokater som agerat som ’gängkriminella i kostym’ har på senare tid fläckat ned kåren.”

Den 24 juni publicerades en ledarkrönika med rubriken ”Advokaterna måste göra ett bättre städjobb”, där Advokatsamfundets roll ifrågasattes.

Annons Annons

Advokaten anmälde publiceringarna till Medieombudsmannen och hävdade att de orsakat honom betydande publicitetsskada. Han hade till följd av publiceringarna varit i kontakt med Polismyndighetens personskyddsavdelning då det kunde befaras att han kunde bli en måltavla för den nu aktuella konflikten som kopplades till det så kallade Foxtrotnätverket. Polismyndighetens initiala bedömning var att advokaten och hans familj, hustrun och två små barn, inte kunde bo kvar på grund av den hotbild som publiceringen medfört.

Expressens argument var att rapporteringen i sak varit klar, underbyggd och sann. Advokaten kunde namnges i granskningen som en följd av hans ställning som advokat. Den tjänst han utfört var värd att uppmärksamma, diskutera och debattera på det sätt som skett i olika delar av Expressen. Advokaten hade fått komma till tals.

Medieombudsmannens bedömning är att det finns ett stort allmänintresse av att granska sådant som kan påverka förtroendet för advokatkåren. Som framstående brottmålsadvokat har anmälaren en sådan position att han får tåla granskning och kritik.

Det finns därför inget att invända mot att tidningen valt att rapportera om vad som framkommit i en polisutredning om anmälarens agerande och kopplingen till en skjutning i gängmiljö, menar MO. Anmälaren får också tåla att tidningen, i samband med publiceringen av uppgifterna om honom, lyfter frågor om advokatetik och nämner uppmärksammade fall då advokater på olika sätt gått över gränsen.

Men den offensivt sammansatta puffen, med resonemanget i ingressen om gangsteradvokater som agerar ”gängkriminella i kostym”, har sammantaget utsatt anmälaren för en oförsvarlig skada. Anmälaren ska tåla att bli granskad och kritiserad för sitt agerande men det finns en gräns som tidningen klivit över när han så direkt som i puffen pekas ut för att ha agerat på ett klandervärt sätt, enligt MO som menar att Expressen inte kan undgå klander.

Mediernas Etiknämnd delar MOs uppfattning och klandrar Expressen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos