”EUs samarbete med
Turkiet är obehagligt”

7 januari, 2016

Ikväll diskuterar en namnkunnig panel den oroande utvecklingen för den turkiska press- och yttrandefriheten. Reportrar utan gränsers Urban Hamid är skarpt kritisk till EUs flyktingsamarbete med Turkiet.

– Det är väldigt obehagligt att EU samarbetar med en regim som inte representerar demokratiska rättigheter. Att det talas om att accelerera processen mot att Turkiet ska bli EU-medlem är också obehagligt, säger Hamid, med hänvisning till de allt grövre ingrepp i press- och yttrandefriheten som turkiska myndigheter begått den senaste tiden, med bland annat fängslanden av journalister och stormade redaktioner (som Journalisten ofta rapporterat om).

Urban Hamid skrev i december en debattartikel om flyktingsamarbetet, i Expressen.

Ikväll arrangerar Reportrar utan gränser ett seminarium om Turkiet, på Vasagatan 62 i Stockholm. Urban Hamid berättar att seminariet är slutpunkten på ett EU-projekt organisationen bedrivit tillsammans med turkiska samarbetspartners.

– Egentligen skulle vi fokusera på etikfrågor i turkisk journalistik, men med tanke på läget kan vi inte ha en så snäv inriktning. Vi måste vara aktuella och diskutera situationen som är. Det förefaller ha blivit ett slags brott att bedriva journalistik i Turkiet, säger Hamid.

Paneldeltagare är bland andra Dagens Nyheters reporter Erik Ohlsson, frilansen och Turkietkännaren Bitte Hammargren samt människorättsexperten Murat Çekiç. Moderator är Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

Seminariet är öppet för allmänheten och börjar klockan 18.30.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies