Gå direkt till textinnehållet

Europarådet uppmanar till lagstiftning om källskydd

Den rapport om stärkt källskydd som Morgan Johansson (S) presenterade för Europarådet igår antogs med total enighet. Det innebär att Europarådet nu kommer att uppmana alla medlemsländer att införa lagar för källskydd.

Som Journalisten skrev igår presenterade Morgan Johansson, ordförande i riksdagens justitieutskott samt ledamot av Europarådets parlamentariska församling, en rapport för Europarådet som föreslog lagar för källskydd i alla medlemsländer. Förslaget har nu antagits av Europarådet.

–  Det blev en väldigt stor framgång. Förslaget antogs med total enighet, 69 röster mot 0, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson var överraskad av det positiva bemötandet, då rapporten innehöll flera skarpa förslag och krav på lagstiftningar för att skydda journalister och deras källor i alla medlemsländer.

Annons Annons

Det innebär att Europarådet nu kommer att se över medlemsländernas lagstiftning på området och kritisera de länder som inte följer rekommendationerna.

Rapporten riktade också specifik kritik mot de nya medielagarna i Ungern, och uppmanade den ungerska regeringen att ändra lagarna.

– Jag träffade den ungerska delegationsledaren igår, och han signalerade att de är villiga att ändra lagstiftningen. Men kritiken kvarstår tills det faktiskt sker några ändringar, säger Morgan Johansson.

Europarådet är ett samarbete mellan 47 europeiska stater som vakar över Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna.

Fler avsnitt
Fler videos