EU: För svårt att bli fast anställd i Sverige
EU-kommissionen hotar att dra Sverige inför EU-domstolen. Anledningen: det är för svårt för vikarier att bli tillsvidareanställda i Sverige. - De som framför allt skyddas om Sverige fälls är de som står utanför kollektivavtalen, säger Journalistförbundets Johannes Isaksson.
Efter att regeringen 2007 gjorde det lättare att visstidsanställa anmälde TCO Sverige för brott mot EUs visstidsdirektiv.
EU-kommissionen anser att svensk lagstiftning i praktiken tillåter arbetsgivare att undvika tillsvidareanställningar genom att varva vikariat och allmän visstid med ledighet och säsongsanställning, så att den anställde aldrig kommer upp i de två år som vikarie eller på allmän visstid inom en femårsperiod som ger förtur till tillsvidareanställning.
EU har två gånger uppmanat Sveriges regering att förändra det här. Igår skulle regeringen ha presenterat en plan för hur reglerna kan ändras så att de inte längre strider mot visstidsdirektivet, skriver Dagens Nyheter.
Men regeringen vill inte ändra något i svensk arbetsmarknadslagstiftning. Nästa steg kan därför bli att kommissionen drar Sverige inför EU-domstolen. TCOs chefsjurist Samuel Engblom säger till DN att en fällande dom där skulle kunna göra att många svenska visstidsanställda kan få sina fall prövade.
Anställningsformen allmän visstid finns inte i Journalistförbundets kollektivavtal, och förbundets medlemmar berörs inte av en eventuell lagändring.
– De som framför allt skyddas om Sverige fälls är de som står utanför kollektivavtalen, som är helt skyddslösa i dag, konstaterar Journalistförbundets förhandlingschef Johannes Isaksson.
Det innebär dock inte att det saknas problem med visstidsanställningar inom mediebranschen.
– På public service-området finns det möjlighet för arbetsgivaren att stapla visstidsanställningar närmast i det oändliga, eftersom olika anställningsformer har olika konverteringsregler, konstaterar Johannes Isaksson.
– Det försöker vi komma åt genom bättre avtal.