Gå direkt till textinnehållet

EU återförenar Norge och Sverige Reunion via TV

Med hjälp av EU-pengar försöker TV4 i Östersund och två lokala norska TV-stationer sudda ut landsgränsen. Med viss framgång. Det händer numer att trönderna kallar Jämtland Öst-Tröndelag.

Med hjälp av EU-pengar försöker TV4 i Östersund och två lokala norska TV-stationer sudda ut landsgränsen. Med viss framgång. Det händer numer att trönderna kallar Jämtland Öst-Tröndelag.

Norska Tröndelag och Jämtland-Härjedalen har en gemensam historia, med karolinerna, vikingarna och sägnerna om den jämtländske rövarhjälten Arnljot som länge slogs mot norske kung Olav den helige, för att till slut låta sig döpas av kungen.

– Jämtland har varit norskt längre än det varit svenskt, påminner Henry Svensson, stationschef på TV4 Jämtland.

Kontakterna med Tröndelag har fortsatt även efter det att Jämtland blev svenskt. Det är vanligt med giftermål över gränsen och 100 000 norrmän turistar i Jämtland-Härjedalen varje år.

Tröndelag med sina 500 000 invånare är också en viktig marknad för företag i Jämtland-Härjedalen.

– Trots att Norge betyder så mycket för oss, har vi haft litet informationsutbyte, säger Henry Svensson.

Han ville ändra på det och var med och drog i gång ett samarbete med lokala norska TV-bolag.

Henry Svensson kände till att EU främjar projekt som för människor inom en region närmare varandra och utvecklar handeln inom regioner. TV4 Jämtland sökte och fick EU-bidrag till ett interregionalt projekt.

I början handlade det om TV4 Jämtland och TV-Nord-Tröndelag i Levanger. Hösten 1997 gick även TV Tröndelag i Trondheim med i samarbetet.

De tre stationerna sänder samtidigt på torsdagar under vinjetten Mitt På. Programtiden är 15 minuter direkt efter nyheterna. De tar upp ett tema eller flera olika ämnen.

Stationerna koncentrerar sig på ämnen som intresserar folk i hela regionen, som arbetsmarknad, turism och industriellt och kulturellt samarbete.

– Vi gör ett reportage från Jämtland-Härjedalen och får två om vad som händer i Tröndelag, säger Henry Svensson.

De norska stationerna har gjort inslag för TV4 Jämtland om till exempel svenska valet i Norge eller om skid-VM i Trondheim 1997.

Jämtarna har i sin tur försett norrmännen med sånt som reportage om Sankt Olofsleden, en pilgrimsled från Mälardalen, via Birka och Frösön till Trondheim och Nidarosdomen, och om en vattenled mellan Östersund och Trondheim (en led som förbinds med korta bussturer).

– Svenskar är intresserade av vad som händer i Norge inom skola och sjukvård, säger Geir Tönset, chef på TV Tröndelag. Mitthögskolan i Östersund och universitetet i Trondheim samarbetar och många trönder går på Mitthögskolan.

Norrmännen berättar för TV4s publik om de många svenskar som nu jobbar i Norge, på oljeplattformar, som sjuksköterskor eller byggjobbare.

Mitt på har fått stort genomslag på båda sidor av kölen.

I Levanger har Mitt på de absolut högsta tittarsiffrorna. Även i Trondheim är programmet det populäraste i lokal-TV.

I Östersund ligger Mitt på tvåa på TV4s tittartopp på torsdagar. Från tredje till fjärde kvartalet i fjol steg tittarsiffrorna från 19 till 26 procent.

– Hotellbeläggningen här i Östersund har stigit markant sen projektet startade, säger Sven Winemark på länsstyrelsen.

Östersund har blivit ett weekendmål för turistande norrmän.

Henry Svensson tycker ändå inte att den kommersiella effekten av samarbetet är det viktigaste.

– Det mest lyckade är informationsflödet över gränsen, säger han. Vi inser hur mycket vi har gemensamt på båda sidor av gränsen.

Gränslös TV

Samarbetet mellan TV-stationerna i Jämtland och Tröndelag går under namnet Gränslös TV-kommunikation. Budgeten är på 4,7 miljoner kronor för tre år.

EU skjuter till 525 000 kronor och länsstyrelsen och de båda norska fylkena lika mycket vardera.

Resten av kostnaderna står de tre TV-stationerna för.

Länsstyrelsen förmedlar ansökan om interregionalt EU-bidrag.

EU-bidrag till interregionala projekt utgår till flera högskolor och företag. Inom mediebranschen har även TV4 Botnia i Umeå ett motsvarande samarbete med TV Helgeland i Mo i Rana.

Fler avsnitt