Gå direkt till textinnehållet

Endast en bemanningsklubb kvar

För fyra månader sedan fanns det fyra större fackliga journalistklubbar i bemanningsföretag i mediebranschen. Nu är det bara en kvar, efter att Marieberg Media i slutet av november lade ned verksamheten.

I augusti var många av de fackanslutna bemanningsanställda journalisterna i Sverige organiserade i fyra journalistklubbar, på Kompetens i Skåne, Marieberg Media, Mittmedia Kompetens och Schibsted Media. Nu är bara Schibsted-klubben kvar.

Kompetens i Skåne som i huvudsak hade Sydsvenskan som kundföretag lade ned hela verksamheten den 1 september och elva journalister sades upp. Journalistklubben på Kis försvann därmed helt naturligt. Samma dag beslutade journalistsektionen på Mittmedia Kompetens att lägga ned verksamheten i protest mot att arbetsgivaren vägrade låta bemanningsanställda vara med och förhandla i lokala frågor och låta bemanningsanställda ingå i lokala lönerevisioner. Just nu finns inga försök att starta verksamheten igen.

– Det här är bara ytterligare ett tecken på att konstruktionen med koncerninterna bemanningsföretag är bisarr. Ur ett fackligt perspektiv är den här utvecklingen oerhört problematisk eftersom alla nyanställningar sker i bemanningsbolaget, samtidigt som kundföretaget dräneras på fackliga krafter. I förlängningen riskerar arbetsgivaren därför att stå utan motpart lokalt, säger klubbordförande Tomas Backlund.

I slutet av november gjorde Marieberg Medias journalistklubb likadant; klubbstyrelsen avgick i protest mot att bemanningsföretaget används för att sätta Las ur spel och dumpa villkor och löner, och att arbetsgivaren vägrade förhandla lokala frågor.

Marieberg Medias journalistklubb är precis som Mittmedia Kompetens ”vilande” men i praktiken nedlagd. Det finns inga förtroendevalda och ingen aktiv valberedning. Det finns enligt tidigare klubbföreträdare en viss rädsla för att jobba fackligt, eftersom man som bemanningsanställd redan är i en utsatt situation. Många hoppas nu att arbetsplatsklubbarna på DN, Expressen och DI ska ställa upp för de bemanningsanställda.

– Vi gör det vi kan, men vi har inte förhandlingsrätten, den har förbundet, säger Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter.

– Vi har ett ansvar eftersom det är våra arbetskamrater och vi är med i samma fackförbund. Vi måste alltid ställa upp oavsett vem som är arbetsgivare. Men utan förhandlingsrätt är det svårt. Vi kan bevaka vad arbetsgivaren gör och förmedla kontakt till Journalistförbundet, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

Schibsted Medias journalistklubb är nu den enda bemanningsklubben för journalister i mediebranschen. Att den skulle gå i samma spår som Marieberg Media och Mittmedia Kompetens bedömer klubbordförande Anna Flytström som osannolikt.

– Vi har ett bra lokalt avtal som ligger nära villkoren för de anställda på Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Vi har möjlighet att ta facklig tid. Vi har inga stora omflyttningar av personalen. Vi har haft bättre förutsättningar att jobba fackligt än vad de andra kanske har haft och har lyckats få till förbättringar för de anställda, vilket gör att det känns mer meningsfullt att fortsätta. Den stora stridsfrågan hos oss är lönerna. Det finns en helt oförsvarbar löneskillnad mellan bemanningsanställda och anställda hos kundföretagen, säger Anna Flytström.

Jan Spångberg, klubbordförande på Expressen, anser att skillnaden mellan Schibsted Media och Marieberg Media belyser ett stort problem med det fackliga arbetet i bemanningsföretag:

– Klubbkonstruktionen i bemanningsföretagen är helt beroende av arbetsgivarens goda vilja. Då är det svårt att bedriva vettigt fackligt arbete. De koncerninterna bemanningsföretagen är inte bra för någon, säger Jan Spångberg.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler