Gå direkt till textinnehållet

Ekots klädpolicy – jeansshorts på hipsters kan vara okej

I Ekots klädpolicy för sommaren läser vi formuleringen ”fötter, särskilt på män, kan väcka anstöt”. Samt att ”jeansshorts på hipsters” kan vara okej. Vi bad SR-chefen Karin Lindblom förklara vad de menar och vad som är okej och inte inne på redaktionen.

Sommar på Sveriges redaktioner kan som många vet betyda både heta korridorer och klibbiga ben under varma byxor. Sveriges Radio Ekot har ingen fast klädkod, däremot en klädpolicy, som gått ut i ett mejl till medarbetarna med rubriken ”Viktigt om klädsel i sommar”.

Där skriver digitalchefen Karin Lindblom om de riktlinjer som gäller för medarbetarna.

  • Bland annat framgår det att tofflor kan funka men Karin Lindblom tillägger: ”Kom ihåg att bara fötter, särskilt på män, kan väcka anstöt. Detsamma gäller bara mansben.”
  • När det gäller shorts tycker ledningen att det kan vara ok. ”Men då ska de vara genomtänkta (dressade shorts på prydliga personer, jeansshorts på hipsters; ni fattar)”, skriver digitalchefen.  
  • Vidare kan man läsa att träningskläder och sportiga linnen inte hör hemma på Ekot. ”Förra sommaren gav ventilationssystemet i Radiohuset upp under värmeböljan. Vi visar varandra respekt genom att ha rena kläder för att undvika tråkig lukt när det är varmt. Då visar vi också besökare att vi tar våra uppgifter på allvar”, skriver hon.

När vi når Karin Lindblom är hon på semester, men hon svarar på frågor via sms. Bland annat berättar hon att anledningen till mejlet om klädpolicyn är att frågan brukar komma upp varje sommar, och hon vill att medarbetarna ska veta vad hon förväntar sig av dem. Samt att man visar varandra, och de medverkande i programmen, respekt genom att vara rimligt klädda.

Är det skillnad här på män och kvinnors hud och hur de väcker anstöt?
– Ja, så är det nog, skriver Karin Lindblom.

På vilket sätt?
– Jag nöjer mig med formuleringen i mejlet, fortsätter hon.

När det gäller formuleringen att shorts på jobbet kan vara okej ”om de är genomtänkta”. Det vill säga ”dressade shorts på prydliga personer och jeansshorts på hipsters” är hennes poäng att alla medarbetare tänker till kring just shorts.

– För de allra flesta som ska vara med i, säg P1 Morgon, är det en stor sak att komma till studion i Radiohuset. Ska vi då ta emot i kortbyxor? Om ja, vilken typ av kortbyxor?

Träningskläder som i vissa fall luktar illa och sportiga linnen hör inte hemma på Ekot. Har ni haft problem med det?
– Det hoppas jag inte, men risken finns förstås eftersom många cyklar och möjligheterna att vädra kläder är begränsade, skriver Karin Lindblom.

Fler avsnitt
Fler videos