Gå direkt till textinnehållet

Ekot ger ut e-bok om skolkaos

Gensvaret på SR Ekots reportageserie "Kaosklass" som sändes i vintras blev enormt. Nu ger redaktionen ut en e-bok med vittesmål om stöket i klassrummen, jämte sju nya reportage. – Berättelserna sköljde över mig, säger reportern Katarina Gunnarsson.

Första omgången av reportageserien Kaosklass sändes i december förra året. Serien handlade om bristen på arbetsro i klassrummen. Reporter var Katarina Gunnarsson.

– Det började med att folk på redaktionen berättade om att de själva och andra påtalat hur rörigt det var i klasserna, stökigt. Det här var långt innan Pisaundersökningen kom. Så jag började banda, och det som var tänkt att bli två reportage blev fem långa. Det jag ramlade in i var bland annat att barn med särskilda behov som tidigare fått gå i särskilda klasser nu ska inkluderas och gå i vanliga klasser. Det är ju vackert så, men det bygger på att det finns resurser som följer med barnen in i klassrummet. Det gör det inte nu, säger Katarina Gunnarsson.

I samband med att serien sändes efterlyste Ekot lyssnarnas berättelser och erfarenheter. Gensvaret dröjde inte: över 1 000 vittnesmål, varav 780 långa berättelser, kom in i den specialdesignade brevlådan på nätet.

Annons Annons

Som en uppföljning sänds nu sju nya reportage signerade Katarina Gunnarsson, där hon träffat några av alla de lärare och föräldrar som hört av sig. Och i dag publiceras en e-bok med 50 av vittnesmålen på sverigesradio.se. Redaktör är Marina T Nilsson.

– Vi gör det här både för att visa respekt för de som har hört av sig och lyfta deras röster, och för att skapa debatt och låta fler ta del av de här vittnesmålen, säger Katarina Gunnarsson.

På torsdag sänder Studio Ett också en särskild politikerutfrågning utifrån det som framkommit i reportageserien och de många vittnesmålen.

Skolan är en het politisk potatis just nu. Katarina Gunnarsson säger att hon medvetet valt att hålla politiken utanför serien.

– Sedan finns det väl de som tycker att bara att lyfta fram lärarna som tycker att det är kaos gynnar Björklunds linje med hårdare tag. Å andra sidan kommer ett reportage på fredag där åsikten framförs att det utbredda kundtänkandet gör att skolor tystar ner de här problemen. Där gynnas i så fall en vänsterlinje.

Fler videos
Fler avsnitt