Procentandel av svenskar 16-85 år som använder olika medieslag 1999-2012. Källa: SOM-undersökningen.

Dramatiskt ras
för dagspressen

21 maj, 2013

Svensk dagspress upplever nu sitt största ras någonsin. På fem år har andelen svenskar som använder en dagstidning i papper minskat från 80 procent till 59 procent. Nästan hälften av minskningen inträffade under 2012, visar hittills opublicerade siffror från SOM-undersökningen.

I en ännu opublicerad bok från SOM-institutet vid Göteborgs universitet redovisas dramatiska förändringar av svenskarnas medievanor. Uppgifterna som Journalisten har tagit del av kommer från den nationella SOM-undersökningen 2012.

Under förra året minskade användandet av dagstidningar i papper med tio procentenheter. Bara 59 procent av svenskarna 16-85 år använde förra året en morgontidning minst fem dagar i veckan eller kvällstidning minst tre dagar i veckan. För fem år är sedan var den siffran 80 procent.

SOM-undersökningarna visar att mellan 1986 och 2007 minskade användandet av dagstidningar sakta, med bara sju procentenheter på 20 år – från 88 procent till 81 procent. Det var framför allt kvällstidningarna som stod för nedgången. Men efter 2007 går utvecklingen snabbt utför.

– Läsandet av papperstidningar minskar men det har framför allt varit kvällstidningarna som har tappat. Men nu ser vi att morgontidningarna slår igenom i undersökningarna. Det är stora förändringar de senaste fem åren och framför allt under förra året, säger Ulrika Facht, forskare på Nordicom på Göteborgs universitet.

I Mediebarometern som görs av Nordicom mäts mediekonsumtionen som genomsnittlig konsumtion per dag, och barometern skiljer sig därför något från SOM-institutets mätning. Mediebarometern visar att läsandet av morgontidningar minskade från 64 procent till 61 procent mellan 2011 och 2012. På fem år är raset elva procentenheter för morgonpressen, enligt Mediebarometern.

Sett till hela dagspressen, det vill säga inklusive kvällspressen, visar Mediebarometern att minskningen är om fem procentenheter på ett år – från 74 procent till 69 procent mellan 2011 och 2012.

– Det är tydligt att det sker en minskning av nyhetskonsumtionen, inte bara i dagstidningsläsandet utan också i TV. När vi lägger ihop siffrorna över tid ser vi en betydande nedgång av andelen svenskar som ser nyhetssändningar i TV en genomsnittlig dag, säger Ulrika Facht.

Kommentarer

Det finns 25 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Stellan tis, 2013-05-21 16:37
Med tanke på att läskunnigheten sjunker av diverse olika anledningar så är det väl inget konstigt?
Inlagt av R. Rich tis, 2013-05-21 17:04
Vem vill läsa självcensurerade nyheter berövade sitt kontext? De senaste åren har däremot BBC.co.uk ökat i Sverige....
Inlagt av Jadu tis, 2013-05-21 17:27
Hahahaha
Inlagt av Nisse i Hökarängen tis, 2013-05-21 17:28
Så här går det när journalisterna, istället för att sköta sitt jobb, agerar politisk propaganda
Inlagt av Peter tis, 2013-05-21 18:08
Om dagens tidningar skulle skriva objektiva artiklar så skulle jag börja köpa papperstidningar igen men vinklade nyheter som passar "journalistens" egen agenda faller mig inte i smaken. Nuförtiden så skrattar man åt svenska tidningar bara. Det är så synd att det ska vara så för jag saknar tiden när jag köpte tidningen varje dag som jag läste på sofflocket efter jobbet.
Inlagt av Anders Lindfors tis, 2013-05-21 19:57
Jag läser med stor behållning Guardian då jag inte längre litar på svenska journalisters sätt att förmedla nyheter. Jag upplever att Guardian inte försöker tillrättalägga nyheter på det sätt som verkar ingå i svenska journalisters utbildningstradition. Jag har för övrigt varit trogen prenumerant av DN i över 30 år men fick tidigare i år nog av att som högutbildad (disputerad) man konstant stå till svars för all Jordens vidrigheter. Det är helt enkelt inte dagstidningars uppgift att utifrån genusideologiska teorier ställa den manliga läsekretsen till svars på dagligbasis. Vi är trötta på genusinkvisitionen och betalar inte längre för detta.
Inlagt av Patrik Gustafsson tis, 2013-05-21 20:30
är inget konstigt eftersom svensk media friserar nyheter och fakta för att passa deras politiska inriktning istället för att ge sanningsenliga nyheter.
Inlagt av Per Mattsson tis, 2013-05-21 20:41
Dags att ta fram en dagstidning för Analfabeter
Inlagt av Uggla tis, 2013-05-21 21:19
En anledning till tidningsraset är att läsare som jag avslutat sina prenumerationer för att tidningspriset är för högt jämfört med kvalitén på journalistiken i tidningen. Vill jag läsa TT's generiska & tillrättalagda nyheter, 50% annonser samt lite lättläst mysreportage kan jag få detta gratis via Metro et al & behöver ej prenumerera på någon svensk morgontidning. Bra, oberoende, granskande journalistik är en bristvara i Sverige och nästan obefintlig i svensk morgonpress.
Inlagt av Kaj Åhlund tis, 2013-05-21 21:34
När jag nu vid 74 års ålder ser tillbaka på mina val av tidningar så började det med Expressen som då var en tidning med sting, sedan DN för att sedan bli en trogen läsare av Svenska Dagbladet. Nu är det slut även med den tidningen. Eftersom de flesta journalisterna tycks ha samma utbildning och politiska preferens så går skalan från vänster, Svenskan och DN på vänsterflanken maskerad som Miljöpartister Expressen som vänsterpartister och Aftonbladet som Stalinister. Undantag finns naturligtvis men dom är för få, resultatet blir en förljugenhet om vad som sker i vårt samhälle, falskhet och styrda reportage som för tankarna till forna Pravda ger ingen läslust för mig. Må Svensk media vila i frid. Kaj Åhlund

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies