Gå direkt till textinnehållet

DN behåller omodererade kommentarer

Hovrättsbeslutet om utgivarskap på sajter med omodererade kommentarer kommer inte att påverka Dagens Nyheters utformning av kommentarsfälten. Det säger chefredaktör Peter Wolodarski till Journalisten.

Förra veckan berättade Journalisten om det kontroversiella beslutet i Göta hovrätt, som innebär att sajter som har efterhandsmodererade eller omodererade kommentarer kan falla utanför yttrandefrihetsgrundlagen och därmed det ansvariga utgivarskapet.

Beslutet har vunnit laga kraft, men kan ändå komma att överprövas av Högsta domstolen eftersom en av parterna i målet har ansökt om så kallad ”återställande av försutten tid”.

I fredags valde Göteborgs-Posten att stoppa alla kommentarer på GP.se som direkt följd av Göta hovrätts beslut, eftersom det fanns osäkerhet kring hur läsarkommentarerna påverkar grundlagsskyddet för sajten.

Annons Annons

Aftonbladets publisher Jan Helin berättade förra veckan för Journalisten att man ser över utformningen av kommentarsfälten på Aftonbladet.se. Jan Helin beskriver läget som en ”juridisk gråzon”.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski berättar att man har gått igenom hovrättsbeslutet, som man inte anser är ”prejudicerande”.

– I vår egen fristående bedömning har vi kommit fram till att vi inte behöver göra någonting åt kommentarsfälten på DN.se, säger Peter Wolodarski.

– Men vi är också mycket noga med att skilja kommentarerna från det redaktionella innehållet.

                                                                        Johannes Nesser
                                                                        Helena Giertta

 

Fler avsnitt
Fler videos