Gå direkt till textinnehållet

DI-kritik mot utlämning av uppgifter

Det var fel av ett kreditupplysningsföretag att lämna ut kreditupplysningar till Researchgruppen. Det slår Datainspektionen fast. UPPDATERAD

Journalisten skrev i januari att flera privatpersoner anmält till DI att ett kreditupplysningsföretag lämnat ut kreditupplysningar till en ekonomisk förening som drivs av den journalistiska Researchgruppen.

Nu är DIs tillsynsärende avslutat. Myndigheten slår fast att en journalistisk granskning inte är ett legitimt skäl att lämna ut kreditupplysningsuppgifter. Därför var det fel av företaget att lämna ut kreditupplysningar om 400 personer till Researchgruppen.

Datainspektionen bedömer att företaget inte gjort en tillräckligt grundlig kontroll av föreningens verksamhet och dess bakomliggande syften med att begära ut kreditupplysningarna. Företaget måste nu ändra sina rutiner.

Martin Fredriksson på Researchgruppen vill klargöra att Researchgruppen aldrig bett om kreditupplysning i sina kontakter med företaget i fråga, utan endast ville ha uppgifter om inkomst.

"Vi blev förvånade över att företaget tagit kreditupplysningar och när vi talade med dem om detta efteråt klargjorde vi att syftet var att journalistiskt granska den här gruppen", skriver han i ett mejl till Journalisten.

 

Fler avsnitt
Fler videos