Gå direkt till textinnehållet

Det kostade väldigt mycket blod

Hade Jan Guillou valt att ge ett politikersvar när Expressen konfronterade honom med Arne Lembergs angiverirapport hade det inte blivit någon Guldspadenominering. Det menade Guillou vid en fullsatt debatt på Grävseminariet i dag: - Mina raka svar kostade väldigt mycket blod. Jag hade varit en mer helskinnad människa om jag hade valt att hålla käften. (Thomas Mattsson och Jan Guillou i debatt. Foto: Tomas Ohlsson) 

Stämningen var god mellan Guillou och hans motståndare, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson – som före debatten erbjöd Guillou debattplats i söndagens tidning.

Debattens kärna handlade om hur mycket Expressen egentligen avslöjade med sin publicering i oktober förra året. Jan Guillou stod fast vid sin åsikt att utan hans berättelse och raka svar när Expressen konfronterade honom med handlingen man fått ut, hade det inte blivit något avslöjande. Han upprepade också att Expressen misslyckats med det "egentliga" scoopet, drömavslöjandet att KGB skulle ha organiserat IB-affären. Avslöjandet om Guillous KGB-kontakter var ingen nyhet – DN skrev om spekulationerna redan 1973, påpekade han.

– Nyheten förtas inte av det: det vi har gjort är att kunna belägga och bekräfta att Jan Guillou utförde uppdrag åt KGB och fick betalt för det, svarade Thomas Mattsson.

Guillous PO-anmälan, med Yrsa Stenius klander mot Expressen, kom förstås också på tal. Varför nu, varför inte begära genmäle redan i oktober?

–  Efter 50 helsidor och denna flod av tomtar som uttalar sig om mig? Det hade varit omöjligt att polemisera mot, menade Jan Guillou, och vidhöll att Expressen felaktigt utpekat honom som hemlig Sovjeagent; "det vill säga spion".

Thomas Mattsson ville inte svara på frågan hur han tolkar Guillous KGB-kontakter: som ett försök att hjälpa Sovjet eller som ett försök att journalistiskt avslöja KGB?

–  Jag vill inte spekulera i det. Nyhetsvärdet ligger i att Jan Guillou under alla år inte berättat om det här.

Jan Guillou svarade på moderatorn Mikael Petterssons fråga att jovisst, i samband med att han i sin självbiografi valde bort att berätta om KGB-kontakterna – som en av flera spionhistorier han valde bort – så kom tanken upp att det kunde bli löpsedlar om historien. Det blev bara tio rader i boken.

– Jag tänkte att boken skulle dränkas i två dagars intensiv KGB-diskussion. Klart att jag såg löpsedlarna framför mig.

Guldspadejuryns ordförande Bertholof Brännström fick en fråga om hur Guldspadejuryn ser på avslöjandet.

– Som princip diskuterar vi aldrig underlaget till våra nomineringar. Men jag ska göra ett undantag och avslöja att också juryn anser att det här var ett av förra årets stora avslöjanden, till skillnad från Jan Guillou, sade han.

Under debatten klargjordes också att jobberbjudandet som Thomas Mattsson innan scoopet gett Jan Guillou står kvar.

– Tack. Förhandlingarna har väl fördystrats något, svarade Guillou.

 

Fler avsnitt
Fler videos