Gå direkt till textinnehållet

”Det är såklart vemodigt för mig”

Nu på fredag sänds det sista programmet i serien Barnen, som sändes första gången för 15 år sedan. ”Vemodigt, men program om barn måste förnyas”, säger Ylva Mårtens, som var med om att starta Barnen.

Vad tycker du om att programmet Barnen läggs ner, Ylva Mårtens, producent på Sveriges Radio?
– Det är så klart lite vemodigt för mig. Jag har ägnat 15 år av mitt journalistiska yrkesliv åt Barnen. Men jag tycker samtidigt att program måste förnyas och jag tycker att vårt program kanske inte har gjort det tillräckligt på senare år. Vi har gett en för ensidig bild, en konstig världsbild av hur det är att vara barn. Det har varit för stort fokus på utsatta barn och för lite om hur det är att vara barn i stort, gå i skolan och hur det är att vara exempelvis tio år. Utsatta barns röster måste naturligtvis höras, men inte bara.

Utbildningsradion kommer efter att Barnen lagts ner att sända ett program om barn och föräldrar. Har du några råd till dem?
– Jag hoppas att de tar upp tråden att programmen inte bara ska handla om utsatta barn, för vad får vi då för bild av barndomen?

Vad ska du göra nu när Barnen läggs ner?
– De år jag har kvar till pensionen ska jag jobba för att fler barn ska höras i andra program i Sveriges Radio där det är motiverat.

I det sista programmet intervjuar du Sonny som du träffade första gången då han var elva år och som nu är 22 år. Hur var mötet?
– Han kom ihåg vårt första samtal för det var så betydelsefullt för honom, att få prata med någon som gav honom en röst. Det visar att barns yttrandefrihet är viktig. Yttrandefriheten har inga åldersgränser.

Det sista programmet i serien Barnen sänds den 17 oktober, kl. 11.03, i P1.

Efter det sista Barnen-programmet kommer P1 att sända andra program om barn och föräldraskap på fredagarna. Under hösten sänds serien Barnaministeriet och 2015 startar en ny serie om barn, familj och skola som produceras av Utbildningsradion.

Fler videos
Fler avsnitt