Anders Ingvarsson Anders Ingvarsson.

”Det är jäkligt jobbigt att vara chefredaktör”

17 juni, 2020

Samtal med Anders Ingvarsson lämnar uppdraget som chefredaktör för tidningarna i Hälsingland och tackar nej till Hudiksvalls Tidning. Vad han ska göra nu är osäkert, men han är ”jätteklar” med att vara chefredaktör efter elva år. ”Allt har inte varit helt frivilligt”, säger han.

Igår kom beskedet att Anders Ingvarsson, 45, lämnar sitt chefredaktörsuppdrag för Hudiksvalls Tidning, Ljusnan, Ljusdals-Posten och Söderhamns-Kuriren och den gemensamma sajten helahälsingland.se i samband med Bonniers omorganisation.

Bonnier News Local har under vårens förhandlingar decentraliserat gamla Mittmedias redaktionella verksamhet och rekryterat nya chefredaktörer och ansvariga utgivare för de enskilda titlarna. När turen kom till Hälsingetidningarna erbjöds Anders Ingvarsson att bli chefredaktör för Hudiksvalls Tidning, men i måndags tackade han nej efter att ha funderat över helgen. Det innebär att han inte längre kommer att vara chefredaktör för någon titel eller sajt, men han har inte sagt upp sig.

– Jag vet inte vad jag kommer att arbeta med. Vi ska diskutera det, och det kan förstås sluta med att jag lämnar Bonnier News Local. Det enda jag vet säkert är att jag är jätteklar med att vara chefredaktör, säger Anders Ingvarsson till Journalisten.

Har du funderat länge på att sluta?
– Under de senaste månaderna, skulle jag säga. Man är mitt i livet, jag har varit chefredaktör på olika titlar i elva år och det är jäkligt jobbigt att vara chefredaktör. Nu ska en ny organisation sjösättas och jag tycker att den är bra, men jag har gjort redaktionella nystarter så många gånger nu att jag känner att jag inte riktigt har det i mig. Hade jag haft samma chefredaktörsjobb i elva år så hade jag kanske haft mer kraft och kunnat fortsätta, men jag har gått mellan många olika poster och allt har inte varit helt frivilligt. En del uppdrag har kommit uppifrån.

Vilka av tjänsterna du haft var inte frivilliga?
– Att säga att det inte är frivilligt är kanske fel, men det är tjänster jag inte själv sökt utan som jag fått ta efter diskussioner med ledningen. När AnnaKarin Lith slutade 2016 fick jag ta över som redaktionell chef, det var inget jag sökte. Chefredaktörsposten på Gefle Dagblad 2018 sökte jag inte heller.

Var det för många förändringar i Mittmedia?
– Det var helt nödvändigt att genomföra den digitala förändringen, att sätta digitalt först, men sedan har den ekonomiska situationen gjort att man drivit på det för hårt mot slutet. Det var av nöden tvunget att spara pengar. Det är i grunden bättre att göra som Bonnier News Local gör nu, att ha en chefredaktör för varje titel och sedan samarbeta digitalt. Skälet till att Mittmedia hade få chefredaktörer med ansvar för stora områden var att man behövde spara. Bonnier har råd att ha lite mer tålamod.

Du sa att det är jäkligt jobbigt att vara chefredaktör. Vad är det som har varit jobbigt?
– Man är i tjänst dygnet runt och måste vara beredd att arbeta när som helst. Man kan sitta och äta middag och så störtar ett Herculesplan på Kebnekaise. Man har också personalansvar och ska möta läsarna. Skulle det bara vara de ansvarsområdena skulle det vara okej. Men det som äter mest energi är ekonomin. Under hela min karriär har det gått utför för dagspressen och hela tiden sitter man och försöker rädda journalistiken. Det blir väldigt tufft. Det äter upp ens kraft.

I den nya organisationen är Mattias Guander tillförordnad chefredaktör för Hudiksvalls Tidning samtidigt som han är chefredaktör för Söderhamns-Kuriren. Rekrytering av chefredaktör till Hudiksvalls Tidning inleds omgående, uppger Bonnier News Local i ett pressmeddelande.

Anders Ingvarsson återvände till Mittmedia 2012 som chefredaktör för Dagbladet i Sundsvall. Sedan dess har han varit chefredaktör för åtta olika tidningar i koncernen. Foto: Tomas Ohlsson.

Fakta

Anders Ingvarsson

Anders Ingvarsson arbetade på Hälsingetidningar 1999-2009, bland annat som nyhetschef på Ljusdals-Posten. 2009 blev han chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten (som ingår i NTM-koncernen). 2012 återvände han till Mittmedia som chefredaktör för Dagbladet i Sundsvall, året efter blev han chefredaktör för Sundsvalls Tidning. 2015 blev han också chefredaktör för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda.

2016 klev han in som redaktionell chef för hela Mittmedia efter att AnnaKarin Lith slutat i samband med att Mittmedias vd Thomas Peterssohn sparkades av styrelsen. Året efter blev Anders Ingvarsson i stället chefredaktör för Hälsingetidningarna 2017 och efter att Anna Gullberg valde att lämna Mittmedia 2018 utsågs han även chefredaktör för Gefle Dagblad, fram till att Bonnier 2019 tillsatte Katarina Ekspong som ny chefredaktör på GD.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies