Gå direkt till textinnehållet

”Det är en mjuk och fin stämning i gruppen”

Sydsvenskans tv-cirkelgrupp om SVTs dramaserie Tunna blå linjen har cirka 3 000 medlemmar på Facebook. Den senaste veckan har det startats 53 nya trådar i gruppen, som diskuterar handlingen och huvudpersonerna i serien.

– Jag har länge tyckt att samtalet och interaktionen skulle kunna ta större plats inom kulturjournalistiken. Många har kanske en bild av den typiska kulturjournalisten som en smakdomare som avkunnar sin dom, men för mig är kulturjournalistik en typ av journalistik som till sin natur är sökande efter olika svar och tolkningar, säger Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal.

Hon kände att hon gärna skulle vilja testa något där man engagerade läsarna lite mer. Så kom tv-serien Tunna blå linjen. Kulturredaktören Maria G Francke och Ida Ölmedal såg serien i förväg över jul och tänkte att den var perfekt.

– Det är en serie som är lokal, utspelar sig i Malmö, vilket engagerar våra läsare, och där vi samtidigt sitter på unika kunskaper.

Annons Annons

Det som har varit roligt med projektet är, enligt Ida Ölmedal, att det varit ett tvärredaktionellt projekt.

– Det är framförallt kulturredaktionen och Maria G Francke som driver det, men vi har också kunnat ta in specialkunskaper från krimreportrar och samhällsreportrar i samtalet. Man har kunnat lära sig mycket om både tv och Malmö, om samhället och om polisen.

Facebookgruppen har varit väldigt aktiv. Den senaste veckan har 500 nya medlemmar tillkommit, troligen beroende på att det börjar närma sig klimax i serien, med tre avsnitt kvar. Nu ligger antalet medlemmar på närmare 3 000.

– Och det är rätt mycket för en grupp som bara pratar om en enda tv-serie. Det är väldigt kul. Jag tror det har att göra med just Maria G Franckes sätt att driva gruppen, att hon är lite som en kompis och en lärare samtidigt. Det en mjuk och fin stämning i gruppen. Läsarna är trygga med att komma med egna tankar och infall.

Ida Ölmedal säger att hon var lite orolig över att det skulle kunna bli en hård och hetsig ton i gruppen.

– Det är rätt brännande frågor – polisen, rasprofilering, sprängdåd i Malmö. Men debatten har varit ganska respektfull ändå, trots att det finns många olika åsikter.

Att serien utspelar sig i Malmö är det som hon framförallt tror har väckt läsarnas engagemang.

– I serien visas staden i alla sina färger på något sätt. Det finns något affirmativt och ljust i att se sin stad skildrad på ett så mångfacetterat sätt. Vi är inte lika vana vid det som de som bor i Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos