Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
15 mars, 2023
SLAPP Den svenska kompromissen till EU-direktivet som ska förhindra ogrundade förtalsprocesser mot journalister och medier är nu så urvattnad att den inte kommer att ha någon relevans, anser Coalition against Slapps in Europe.
Journalisten har tidigare berättat om den hårda kritiken mot Sverige som under EU-ordförandeskapet har tagit fram en kompromiss rörande det nya EU-direktivet som ska skydda journalister och debattörer från ”uppenbart ogrundade rättsprocesser för personer som deltar i den offentliga debatten”, det så kallade anti-Slapp-direktivet. (Slapp står för ”Strategic lawsuits against public participation”, strategiska rättsprocesser för att hindra offentlig debatt.)
Organisationen Case (Coalition against Slapps in Europe) välkomnade för ett år sedan det nya direktivförslaget, men är mycket kritisk till det kompromissförslag som Sverige har tagit fram.
”Det svenska ordförandeskapets kompromiss är självdestruktivt, går tvärtemot syftet med direktivet och undergräver dess andemening. Det når inte upp till Europaparlamentets förväntningar”, skriver Case i ett uttalande.
I ett brev till Lars Danielsson, chef för Sveriges EU-representation, uppger Case bland annat att den nya definitionen av vad som ska räknas som gränsöverskridande rättegångsmissbruk innebär att bara tio procent av de 570 Slapp-mål som Case identifierat i EU under tio års tid skulle omfattas.
Hela skadeståndsparagrafen i direktivet har tagits bort, vilket medför att direktivet inte längre är avskräckande för personer som utan grund vill stämma journalister och medier för förtal i syfte att tysta dem, menar Case.
Dessutom har definitionen av vad som är ett ”uppenbart ogrundat påstående” blivit så snäv att den blivit ”oanvändbar”, enligt Case. Uppenbart ogrundade påståenden i en förtalsstämning ska enligt originalförslaget kunna leda till att rättsprocessen avbryts i ett tidigt skede, för att minska kostnader och tidsåtgång. I den nya definitionen måste alla påståenden i en förtalsstämning vara så uppenbart ogrundade att det ”inte kan finnas något utrymme för rimligt tvivel” om att de är felaktiga, för att rättsprocessen ska kunna avbrytas.
Case anser att direktivförslaget är så urvattnat att det inte kommer att göra någon skillnad för personer som utsätts för ogrundade förtalsstämningar.
FOTO: Julia Nilsson
28 juni, 2023 |
Under Journalistens seminarium om förtalsturism och Slapp riktade EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) skarp kritik mot den svenska regeringen för den ”urvattnade kompromissen” om det nya anti-Slapp-direktivet.
FOTO: Tor Johnsson
31 maj, 2023 |
Grävredaktionen OCCRP ligger bakom ett nytt försäkringsprogram som ska hjälpa journalister att undvika bli stämda för förtal och få ekonomiskt stöd om det sker. Chefredaktören Miranda Patrucic säger till Journalisten att ”en story behöver bli så juridiskt skottsäker som möjligt”.
FOTO: Charlie Bibby
5 maj, 2023 |
Författaren till boken Kleptopia varnar i en intervju med Journalisten för att demokratin hotas av organiserade brottslingar som försöker tysta journalister genom att dra dem till domstol.
19 april, 2023 | Juristerna Per Hultengård och Ulf Isaksson kritiserar den svenska regeringens arbete med EUs lag mot munkavleprocesser.
FOTO: Tor Johnsson
15 mars, 2023 |
Det svenska kompromissförslaget om EUs antiförtalsdirektiv, ”Daphnelagen”, sågas av pressfrihetsorganisationer. Erik Halkjaer, ordförande i RSF Sverige, anser att svenska politiker stoppar huvudet i sanden.
tilldelas Lars Vilks stipendium 2023.
blir ny kanalchef för P4 Sörmland.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies