Gå direkt till textinnehållet

De vill bidra till fler lokala klimatgräv

Sveriges Natur vill hjälpa journalistkollegor runt om i Sverige att komma igång med klimatgräv, genom data. ”Jag ser en risk att klimatjournalistiken blir något för en liten klick Stockholmsjournalister att granska”, säger Malin Crona, tillförordnad chefredaktör.

Idén till att hjälpa lokala redaktioner att komma igång med att granska klimatet kom sedan Malin Crona tröttnat på att många debatter om klimatjournalistik handlar om ifall journalister som bevakar klimatet riskerar att bli aktivister.  

Det blir ofta fokus på sådant, snarare än hur medierna faktiskt kan spegla klimatkrisen bättre, menar hon.

– Klimatet kommer påverka oss alla och då måste det speglas i medier över hela landet om medborgarna ska få rätt bild av verkligheten, säger Malin Crona.

Annons Annons

Satsningen, som görs av Sveriges Natur i samarbete med Newsworthy och J++, går till så att det via Sveriges Naturs sajt och Newsworthy går att få tillgång till lokala editioner av klimatartiklar tillgängliga för alla redaktioner att använda. Det handlar om fördjupningar där de har tittat på saker som vad som kommer hända med odlingssäsongerna, bland annat kopplat till risken för torka. 

Man kan alltså ta del av samma data som de har använt, och det finns artiklar med lokala vinklar fria att använda.

– Newsworthy har redan ett verktyg för detta, så allt finns på plats. Datan har hämtats från bland annat SMHI, säger Malin Crona.

Från början skulle satsningen ha presenterats på Gräv 20 i Borås, men det blev som bekant framflyttat till september.

Materialet finns i stället tillgängligt på Sveriges Natur och Newsworthy från och med idag, den 25 mars. På Gräv i höst kommer parterna även att berätta mer om hur man kan komma igång och granska klimatet och använda den här och annan data.​

Fler avsnitt
Fler videos