Gå direkt till textinnehållet

De vann Årets bild

Eva Tedesjö vann Årets bild för sitt jobb under militärövningen Zapad i Belarus 2021. Lisa Mattisson blev Årets fotograf och Ragnhild Haarstad fick Årets hederspris.

Vid festligheter på Nalen i Stockholm med kulturministern på plats korades under torsdagskvällen vinnarna i Årets bild. Bland dessa märks bland andra Dagens Nyheters Eva Tedesjö som alltså tog hem Årets bild med motiveringen:

”Som en klassisk målning från ett förtida slagfält skildrar fotografen Eva Tedesjö militärövningen Zapad 2021 i Belarus. Den ryska och belarusiska armen laddar för avslutningen av den gemensamma militärövningen. Överbefälhavaren gör sig redo för den stora finalen och blåser ut röken från sin el-cigarett över fältet i Belarus innan han ska bege sig till sina trupper. Övningen sägs vara är ett test för att pröva förmågan att utkämpa ett krig mot Nato …

– När jag åkte dit så visste jag inte riktigt vad som väntade. Och det var först sedan jag kom hem som jag på riktigt förstod vad jag hade varit med om, sa Eva Tedesjö till Journalisten efter prisutdelningen.

Annons Annons

Eva Tedesjö tar emot pris. Foto: Klas Granström

Frilansen Lisa Mattisson, som nyss har kommit hem från Ukraina, blev Årets fotograf och Anette Nantell, DN, belönades för Årets reportage. 

Kvällens längsta applåd gick till Ragnhild Haarstad som fick ta emot Årets hederspris. 1971 blev hon den första kvinnan att koras till Årets fotograf. Från scenen avslöjade Ragnhild Haarstad att när det begav sig på 1970-talet fick hon inte ledigt från jobbet på SvD för att ta emot priset, så det var lite av en revansch den här kvällen.

Ragnhild Haarstad tar emot pris. Foto: Klas Granström

Bildbyråns Joel Marklund fick ta emot två priser – för Årets nyhetsbild utrikes och Årets sportbild. Den senare fick han för sin effektfulla bild från 100-metersfinalen under det coronadrabbade sommar-OS 2021, med läktare som gapade tomma och sprinters som precis kastat sig ur startblocken. 

– Det jag tyckte var viktigt var att visa hur surrealistisk den här miljön var. 100-meters finalen är i vanliga fall det största, när allt stannar upp och flera hundra miljoner tittar, men ingen var där. Bilden i sig var väldigt planerad, vi hade pratat innan om hur vi skulle gestalta de här spelen och att det inte kommer vara publik på plats, sa Joel Marklund. 

Årets bild instiftades av Pressfotografernas klubb 1942 för att främja goda yrkesprestationer och delas ut årligen av en oberoende jury.
 

Fakta

Alla vinnarna av Årets bild 2021-22:

ÅRETS BILD: Eva Tedesjö, DN

ÅRETS FOTOGRAF: Lisa Mattisson (frilans)

ÅRETS REPORTAGE: Anette Nantell, DN

ÅRETS ROOKIE: Paul Wennerholm (GP/Nordens Fotoskola),

NYHETSREPORTAGE INRIKES: Magnus Hjalmarson Neideman (SVD), 

NYHETSBILD INRIKES: Janerik Henriksson (TT Nyhetsbyrån)

NYHETSREPORTAGE UTRIKES: Anna Tärnhuvud (Aftonbladet/Frilans)

NYHETSBILD UTRIKES: Joel Marklund (Bildbyrån)

VARDAGSLIVSREPORTAGE INRIKES: Miranda Solvang (Frilans),

VARDAGSBILD INRIKES: Anna Nordström (frilans)

VARDAGSLIVSREPORTAGE UTRIKES: Niclas Hammarström (Expressen/Frilans)

VARDAGSBILD UTRIKES: Eva Tedesjö (DN)

PORTRÄTTREPORTAGE: Åsa Sjöström (Frilans)

PORTRÄTTBILD: Magnus Wennman (Aftonbladet)

SPORTREPORTAGE: Jack Mikrut (Dagens Industri)

SPORTBILD: Joel Marklund (Bildbyrån)

TV REPORTAGE: Paul Hansen (DN)

TV NYHETER: Lars Lindqvist (foto), Daniel Costantini (foto), Anita Szava (foto), Madeleine Longo (redigering), Dennis Ylikangas (redigering), Dagens Nyheter.

TV SPORT: Oscar Dahl, David Elfgren (foto), Oscar Dahl (redigering), Kajsa Kalméus (reporter), C More & TV4.

ÅRETS HEDERSPRIS: Ragnhild Haarstad.

Fler avsnitt
Fler videos