Gå direkt till textinnehållet

Datorspel ska simulera frilanstillvaron

Läromedelsföretaget Good Learning lanserar ett nytt pedagogiskt datorspel som ska simulera frilanstillvaron. ”Man måste lära sig ett förhållningssätt för att vara entreprenör”, säger idégivaren Louise Lindbom som till vardags är lektor i manusförfattande på Umeå universitet.

Man får ingen lätt start i det nya webbaserade datorspelet Frilansspelet. Första uppdraget att skriva en filmsynopsis betalar bara 800 kronor och det enda extrajobbet som går att hitta är att köra rekvisita i tio dagar för 4 800 kronor. När Journalisten testar spelet slutar det hela strax i ekonomisk ruin och vanära.

Lite väl realistiskt kanske?
– När man börjar som frilans får man veta vad som gäller när man startar ett bolag och hur man redovisar moms. Det är inte det man behöver veta först. Man måste lära sig ett förhållningssätt för att vara entreprenör, det handlar bland annat om att odla sitt kontaktnät, säger Louise Lindbom, delägare i läromedelsföretaget Good Learning.

Hon kom på idén till ett frilansspel när hon arbetade på Tillväxtverket, men det skulle dröja flera år innan spelet var klart.

Annons Annons

– Det har tagit lång tid men nu har vi rott det i land med hjälp av bland annat företagsstöd. Jag tror på den här sortens digitala läromedel eftersom man kan förmedla en bild av vad yrket man ger sig in i innebär, man kan förstå sambanden.

Fler videos
Fler avsnitt