Därför struntar yngre läsare i nyheter: ”Varför ska jag betala för simpla nyheter?”

31 maj, 2022

Betalväggar, fokus på elände, informationsutmattning och att journalister upplevs som partiska – det är huvudorsakerna till att många 20-40-åringar väljer bort nyhetskonsumtion.

I en ny rapport från forsknings- och innovationsprogrammet Medier & demokrati vid Lindholmen Science Park har Ulrika Andersson, docent i journalistik vid Göteborgs universitet, djupintervjuat 24 sällananvändare av nyhetsmedier i åldern 20-40 år om varför de väljer bort medier.

– Många mår dåligt av det ständiga flödet av nyheter, liksom av nyhetsjournalistikens innehåll med fokus på problem och elände, för att använda intervjupersonernas egna beskrivningar. Det leder till att de inte orkar engagera sig i nyheterna, en form av informationsutmattning, säger Ulrika Andersson i en kommentar.

Flera av de intervjuade uppger att betalväggarna skapar irritation och misstro. En av dem säger:

”Du kan i princip inte kan läsa vad de skriver på hemsidan ifall du inte betalar för det, men varför ska jag betala? Nu är det ju inte jättemycket pengar, men varför ska jag betala för när jag vill läsa något som händer i min egen stad? […] att man liksom ska behöva betala för att läsa simpla nyheter.”

Medierna upplevs krydda rubriker bara för att locka till prenumeration. Nyheter bakom betalväggar hindrar också medborgarna från att ta del av viktig information, vilket enligt många rimmar illa med bilden om medierna som demokratins stöttepelare, enligt rapporten.

Flera av de intervjuade upplever av att medierna – främst dagspressen – inte är oberoende när de rapporterar om samhället, utan att de snarare driver en egen agenda. Flera av dem har också svårt att skilja nyhetsmaterial från åsiktsmaterial. En av dem säger:

”Ja men alltså dom [journalister/medier] har ju alltid… alltid en viss åsikt som dom vill sprida genom det dom skriver. Även om det ska liksom vara objektivt så kommer ju ändå deras åsikt in på något sätt. För att, jag tänker att en tidning har ju […] en viss åsikt, som dom liksom sprider, att ’så här tycker vi är bra’, och då visar dom ju det med vad som är dåliga nyheter och vad som är bra nyheter, till exempel.”

Rapportförfattaren Ulrika Andersson konstaterar att det är alarmerande: ”Givet att oberoende och neutralitet är normativa ideal för nyhetsjournalistiken, är det minst sagt oroväckande att så många av respondenterna upplever att medierna har en dold agenda, där deras mål är att föra ut perspektiv och bilder av samhället som stämmer överens med tidningens egen linje.”

Nyhetsmediernas fokusering på negativa händelser, samt informationsutmattning är ytterligare två orsaker till att intervjupersonerna väljer bort nyheter.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av N tis, 2022-05-31 16:19
Att åsiktsjournalistik blandas ihop med nyhetstexterna i tidningarna är fortfarande ett problem som borde tas på större allvar. Inte minst nya läsare har svårt att förstå skillnaden och tidningarna är långt ifrån tillräckligt pedagogiska.
Inlagt av KG ons, 2022-06-01 09:51
Problemet ligger i att tidningarna är agendadrivande och att i praktiken så är hela deras publikationer åsiktsjournalistik.
Inlagt av Erikur ons, 2022-06-01 12:42
Media i Sverige är verkligen vinklad. Vi har tidningar som påstår sig vara oberoende och något politiskt t.ex oberoende socialdemokratisk, det är möjligt att vara oberoende eller socialdemokratisk men inte båda. Ibland när det framkommer obekväma uppgifter om någon nyhet så pausas all nyhetsrapportering i en dag sedan rapporterar samtliga nyheter lika och har samma vinkling och presentation av nyheten, det upplevs som de stora mediahusen har möten och bestämmer hur något ska rapporteras. Sverige har även en tradition av att ta bort eller skriva om äldre postade nyheter/artiklar när annan information framkommer ofta många år senare för att sedan påstå att de aldrig skrivit så ett beteende jag inte ser i andra länder. I Sverige måste man arkivera artiklar på webarchive för att vara säker på att de går att läsa något år senare något jag aldrig upplevt i andra länder jag bott i eller läser nyheter ifrån. I andra länder rapporteras nyheter neutralt eller från flera synsätt så läsaren själv kan bilda sig en uppfattning, i Sverige upplevs det mer som att media vill fostra befolkningen så de tänker rätt.
Inlagt av Mats Laurin ons, 2022-06-01 16:24
Den okunnighet undersökningen visar på, om hur medierna fungerar och arbetar, är rätt beklämmande och oroväckande. Nästan ännu värre är inställningen Varför skall jag betala för "simpla nyheter"? Att inte förstå att man på ena eller andra sättet betalar för allt som det kostar att producera och tillhandahålla är otroligt barnsligt av vuxna människor. Här kan jag bara dra slutsatsen att det är digitaliseringen som skapat en sådan infantilisering - man har vant folk vid att konsumera via nätet tills synes utan kostnad.
Inlagt av Kalle mån, 2022-06-06 23:12
Varför ska det finnas skattefinansierat presstöd om allt även kräver en prenumeration? kräv 10 gratisartiklar/användare i månaden från alla tidningar/publikationer som på något sätt få skattepengar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies