Gå direkt till textinnehållet

Därför går Reuterskiöld till DN

Svenska Dagbladets profilerade politiska kommentator Annie Reuterskiöld sade upp sig för någon månad sedan. Nu är det klart att hon går till en roll som politisk reporter på Dagens Nyheter. ”Jag har vuxit upp med DN.”

Varför slutade du på SvD mitt i en valrörelse?
– För att jag fick möjligheten att börja jobba på DN. Jag har vuxit upp med DN, det är något visst med att skriva för den tidning som alltid har funnits hemma. Journalistik känns viktigare än det gjort under hela den tid jag varit yrkesverksam, Peter Wolodarski har en stark publicistisk röst, det är viktigt i det läge vi är i nu, säger Annie Reuterskiöld.

Blev du rekryterad av DN?
– Ja.

Eftersom DN redan har politikkommentatorn Ewa Stenberg går Annie Reuterskiöld till en roll som politisk reporter.

Annons Annons

– Jag kommer att skriva och prata om politik i text och podd. Det kommer bli analyser av politik också.

Hon börjar i mitten av augusti och kastas rakt in i valspurten.

– Det kommer bli mycket daglig podd.

Nyligen kom Annie Reuterskiöld ut med boken När du dör ska jag vara nära, om hennes alzheimersjuka mamma som gick bort under det första pandemiåret, och deras relation.

Det började med att jag skrev en text i Svenskan om hur jag upplevde att det var att inte kunna besöka min mamma på äldreboendet där hon bodde. Jag fick en överväldigande respons, och kände att jag hade en berättelse som många kanske kunde må lite bättre av att läsa. Sedan blev det något slags livsberättelse, men det började där, i den delade erfarenheten med väldigt många läsare.

Boken är privat, du skriver om dig själv och dina familjerelationer. Fanns det någon tvekan kring att vara så privat, när du samtidigt har den roll du har som profilerad politisk reporter?
– Nej, det har inte varit ett problem alls. Jag tycker att svenskar överlag är för dåliga på att se att människor har många olika sidor och att det går utmärkt att kombinera dem. Jag tror det där är en förlegad syn, snart kommer man att se journalister som vanliga människor.

Fler avsnitt
Fler videos