Danskar tar över riksdagsbevakningen

28 augusti, 2014

Fyra journalister från nedlagda Riksdag & Departement startar en ny kommersiell webbtidning som ska bevaka riksdagen. Bakom betalsajten står det danska medieföretaget Altinget. ”Det känns som en revansch”, säger R&Ds tidigare chefredaktör Mattias Croneborg som blir chefredaktör för Altinget.se.

Den danska webbtidningen Altinget.dk bevakar politiken i Christiansborg i Köpenhamn, från arbetsmarknad till kultur och teknik och med ett upplägg som är snarlikt det som svenska Riksdag & Departement hade innan riksdagen beslutade att lägga ned tidningen i våras.

Altinget.dk startades 2000 och bevakade då bara livsmedelspolitiken. Nu har tidningen 20 betalsajter med olika politiska specialområden och 55 anställda, varav cirka 20 journalister, bland dem en korrespondent i Washington och en i Bryssel.

Den 1 september startar företaget verksamhet i Sverige tillsammans med fyra tidigare medarbetare på Riksdag & Departement. Mattias Croneborg blir chefredaktör för den nya webbtidningen Altinget.se. Per-Anders Sjögren och Johanna Alskog blir reportrar och Kristina Gauthier Reberg fortsätter som frilans. De tre fast anställda blir också delägare i det nya bolaget.

Mattias Croneborg berättar att han sedan nedläggningsbeslutet av R&D förra året har letat samarbetspartner för att återstarta tidningen.

– Jag har nog pratat med halva Mediesverige, säger Mattias Croneborg.

Under sommaren såg det ut som att Bonnier skulle nappa på idén. Journalisten berättade i juli att Bonnier Business Media registerat titeln ”Nya Riksdag och Departement” hos PRV och planen var att utkomma med 40 nummer per år. Den planen är nu skrinlagd.

– Bonnier gjorde en analys och kom fram till att det inte fanns en marknad för produkten. Jag förde samtal med dem, och jag var inte helt förtjust i deras koncept, säger Mattias Croneborg.

– Sedan fick jag höra talas om danska Altinget och tog kontakt och då visade det sig att de hade planer på att expandera till Sverige eller Norge. Det var perfekt tajming.

Altinget.se kommer att ha en allmän riksdagsbevakning samt två specialområden: utbildning samt energi & miljö och ska skicka nyhetsbrev med information och länkar till sajtens artiklar till prenumeranterna.

– Tanken är att på sikt att kunna utvidga bevakningen med fler specialområden, säger Mattias Croneborg.

Altingets ägare Rasmus Nielsen säger till Journalisten att han räknar med att den svenska sajten ska bli lönsam inom ett till två år.

– I Danmark skickar vi ut 50 000 nyhetsbrev varje dag, hälften av dem till betalande prenumeranter. Sverige är ett större land med fler potentiella prenumeranter.

– Vi vänder oss inte till en bred allmänhet utan till en mindre målgrupp med hög betalningsvilja. En prenumeration på ett sakområde kommer att kosta 7 000 kronor per år, och för den allmänna riksdagsbevakningen 1 800 kronor per år, säger Rasmus Nielsen.

Måste det till danskar för att få en bra bevakning av Sveriges riksdag?
– Det kunde man tro, men nej, det behövs duktiga och professionella journalister som Mattias Croneborg och hans medarbetare.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies