Gå direkt till textinnehållet

”Dagens Nyheter är Ryanair på svenska”

”Det här är Ryanair på svenska”, skriver Dagspressdistriktet i ett skarpt uttalande om hur DN genomför sitt sparpaket. – Det är sorgligt att Sveriges största dagstidning, som har till uppgift att kritisera orättvisor, beter sig så i sin personalpolitik , säger distriktets ordförande Thomas Berglund.

Distriktet upprörs över att journalister på Dagens Nyheter hotas till tystnad, trakasseras och tvångsförflyttas.

– Det är sorgligt att Sveriges största dagstidning, som har till uppgift att kritisera orättvisor beter sig beter sig så i sin personalpolitik. Det strider mot de journalistiska ideal som vi försöker upprätthålla, säger Dagspressdistriktets ordförande Thomas Berglund.

Han anser det anmärkningsvärt att DN inte är mer mån om att vårda sitt varumärke.

– Folk måste nu dra sig för att börja jobba på tidningen. Dagspressdistriktet företräder alla dagstidningar i Stockholm och vi kan jämföra. Inte på någon annan tidning beter man sig så. Vi är chockade.

Thomas Berglund anser också att det är mycket oroande att arbetsgivarnas organisation stöder DN-ledningens agerande.

Här är Dagspressdistriktets uttalande i sin helhet:

”Personal hotas till tystnad. Medarbetare trakasseras och tvångsförflyttas.

Fackliga företrädare beläggs med munkavle.

Välkommen till Dagens Nyheter.

 

DN går just nu igenom ett sparpaket, precis som många andra tidningar.

Att tvingas säga upp personal är plågsamt i sig. Men det som händer på DN går långt utöver det normala på arbetsmarknaden.

Tolv erfarna journalister tvångsförvisas till arbete utanför tidningen. De är inte längre välkomna med bidrag i tidningen, ens om de har egna nyheter. De får inte ta med sig sina arbetsredskap. Detta kan bara tolkas som trakasserier och mobbning i avsikt att tvinga fram uppsägningar.

Ytterligare ett antal journalister sägs upp, i strid mot Las, samtidigt som luckor fylls upp med bemanningsanställda.

Istället för att lösa problem med normala och konstruktiva samtal avbryter DN ensidigt både lokala och centrala förhandlingar.

Det allvarliga är att arbetsgivarorganisationen Medieföretagen står bakom DN i varje steg, oavsett lag, avtal och normal förhandlingsordning.

Det här är Ryanair på svenska, budskapet är mycket tydligt: "Vi förhandlar inte. Vi lyssnar inte. Vi bestämmer – och vem som helst som vågar säga emot kan drabbas av utfrysning och förvisning."

Om detta är Medieföretagens nya politik är framtiden dyster för pressen. Medarbetarna är tidningarnas enda kapital. Om medarbetarna hotas, tystas och tvingas till arbetsdomstolen för att försvara självklara rättigheter lär ingen tidning överleva.

 

En tidnings hela idé är att försvara öppenhet och samtal. DN lever på att människor vågar berätta om missförhållanden och avslöja hemligheter.

 

Utåt, till oss läsare, varnar DN:s ledarsida för tysta arbetsplatser. DN slår fast att rädsla inte bara är ett ”lidande för enskilda. Den kostar också effektivitet och pengar.” Men inne på DN har samtalen tystats. Nästan ingen av DN:s 200 journalister vågar uttala kritik offentligt. 

 

Utåt beskriver DN:s ledarsida Ryanairs personalpolitik som bottenlös och ”utan markkontakt”. När Ryanairs VD, Michel O’Leary, uppmanar sina anställda att genast byta arbetsgivare om de är missnöjda, kommenterar DN: ”O’Leary tycks leva i ett slags nyliberal drömvärld där varje individ kan erbjuda sin kompetens till valfri arbetsgivare…”

Inne på DN har medarbetarna flera gånger under åren hört tidningens VD, Gunilla Herlitz, låta som Michel O’Leary: ”De som inte trivs på DN kan byta jobb.”

 

Som fackliga företrädare för journalisterna i Stockholms dagspress ser vi med djup oro hur en av våra främsta konkurrenter, Dagens Nyheter, struntar i arbetsrätten och hur Medieföretagen i sin iver att hjälpa en av sina kunder, upphört att respektera lag och avtal. Vi uppmanar DN och Medieföretagen att behandla de anställda anständigt samt att följa lagen om anställningsskydd.

 

Stockholm 2013-10-03

 

Styrelsen för Stockholms dagspressdistrikt

 

Aron Andersson, klubbordförande Metro

Kenneth Ahlborn, klubbordförande TT

Thomas Berglund, klubbordförande Svenska Dagbladet

Caroline Cederquist, Klubbordförande Lokaltidningen Mitt i

Mikael Ewerlöf, klubbordförande Länstidningen Södertälje

Anna Flytström, klubbordförande Schibsted Media

Olle Fors, klubbordförande Expressen

Karolina Tolstav. Klubbordförande Upsala Nya Tidning

Niclas Vent, Klubbordförande Aftonbladet

Lisa Wallström, klubbordförande TT Spektra, Niklas Wennergren, klubbordförande Marieberg Media”

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler