Gå direkt till textinnehållet

Dagens Eko kvart i fem får inte längre heta Dagens Eko

UPPDATERAD. Det är 86 år sedan SRs första Dagens Eko sändes ut från radiohuset. Efter ett strategibeslut från ledningen får sändningen inte längre heta det, namnet har i stället getts till en ny podd.

I ett pressmeddelande som skickades ut i slutet av februari berättar SR att man startar en ny fördjupande nyhetspodd med namnet Dagens Eko, ”döpt efter den klassiska kvart i fem-sändningen”.
 
Det här betyder att den klassiska kvart i fem sändningen från Ekot tappar det namn som den har haft i decennier.
 
Enligt uppgifter till Journalisten är bakgrunden till beslutet ett varumärkesarbete som initierats av högsta ledningen, där de traditionella nyhetssändningarna framåt ska gå under samma namn: ”Ekot”.

– Vi vill tydliggöra Ekot som avsändare för våra linjära sändningar eftersom det är vårt nationella nyhetsvarumärke. Det är urstarkt när det gäller både kännedom och trovärdighet enligt våra publikmätningar, säger Olle Zachrison, nyhetsbeställare på SR.

– Samtidigt ser vi en möjlighet att ladda om ett klassisk namn med nytt innehåll, därav valet av Dagens Eko som namn för vår nya dagliga nyhetspodd. Dagens Eko blir alltså namnet för ett distinkt format, vilket vi tror blir tydligt på sikt, fortsätter han.

Beslutet handlar även om att Ekot är det ord som flest besökare söker på i SR-appen. 

– Det ska vara tydligt vad lyssnaren får oavsett vilken plattform man lyssnar på, idag har vi ganska många olika benämningar för olika sändningar. Nu kombinerar vi därför Ekot med en tidsangivelse i den linjära sändningen, säger Eko-chefen Klas Wolf-Watz. 


Är det här beviset för att ”gammelradio” snart går i graven och att framtiden är poddar?

– Nej, radio går verkligen inte i graven, tvärtom. SR har 7,3 miljoner lyssnare i veckan och den största delen lyssnar fortfarande på de linjära sändningarna. Men det är just utvecklingen mot ett ökat digitalt lyssnande som vi också vill möta. Lyssningen på poddar ökar och Dagens Eko som podd kommer vara perfekt för den del av publiken som vill ha en välberättad aktuell, fördjupning varje dag. Den är ett komplement till de dagliga nyhetssändningarna, inte en ersättare, säger Klas Wolf-Watz.


 
Fakta/ Dagens Eko

Den 1 oktober 1937 klockan 19.15, sändes Dagens Eko för allra första gången i Sveriges Radio. Idén kom från programtjänstemannen Carl-Åke Wadsten som hade gjort studiebesök i England och Tyskland för att få idéer till förnyelse av nyhetsprogrammen i Sveriges Radio.

Källa: SR

Fler avsnitt
Fler videos