Chefer sitter kvar för länge
Att tidsbegränsa förordnandet för chefer är ett bra sätt att göra det mindre dramatiskt att kliva av en tjänst som arbetsledare. Det var hela panelen på seminariet ”Bara vi hade en annan chef!” överens om.
Att tidsbegränsa förordnandet för chefer är ett bra sätt att göra det mindre dramatiskt att kliva av en tjänst som arbetsledare. Det var hela panelen på seminariet ”Bara vi hade en annan chef!” överens om.
Magnus Quick, biträdande kanalchef på Sveriges Radio Malmö, tyckte att det var ett bekymmer att chefer många gånger sitter kvar på sina tjänster alltför länge.
– I dag finns inga bra chefsavvecklingsplatser i branschen. Det gör att många drar sig för att lämna sin chefstjänst. Kunde vi hitta bra sätt att stiga av ett chefsjobb utan alltför stor dramatik skulle det bli en naturligare rörlighet bland chefer.
Mikael Olsson, före detta programchef på Sveriges Television, föreslog att man borde satsa mer på systemet med senior reporters för att premiera medarbetare utan att de behövde erbjudas en chefstjänst.
På frågan varför de själva valt att bli chefer svarade Magnus Quick att han i början valde chefsjobbet för att han ville vara med och styra verksamheten.
I dag är det snarare att se vilka mål han kan nå tillsammans med medarbetarna som driver honom.
– Men får jag frågan om ett år kanske svaret blir något annat. Men det viktigaste är nog att jag alltid brunnit för public service.
Mikael Olssons drivkraft för att bli chef var för att han ville ha makten att påverka.
– Jag hade dåliga chefer som saknade hållning i publicistiska frågor.
Panelen, som förutom Magnus Quick och Mikael Olsson bestod av Christina Björk, VD på Utbildningsradion, var enig om att medarbetarna ofta har väldigt höga förväntningar på en ny chef.
Allt är inte chefens fel
– Men chefen är bara en vanlig människa som gör så gott hon/han kan, ansåg Christina Björk. Alla måste bidra med sina kunskaper för att det ska fungera. Men då måste också chefen vara prestigelös och erkänna att man inte kan allt.
Mikael Olsson tyckte att många medarbetare har svårt att ifrågasätta auktoriteter och att man tror att chefen kan fixa allt.
– Tron på den egna förmågan är väldigt låg i branschen. För en chef är det viktigt att bygga upp medarbetarnas tro på sig själva.
Kan man utbilda sig till att bli en bra chef? frågade debattledaren Agneta Lagercrantz.
– För att man ska kunna ta till sig av alla instrumentella chefskurser som finns måste man vara tillgänglig och det är man inte om man inte lärt känna sig själv, tyckte Mikael Olsson. Jag fick en enorm kick av att gå en kurs som var ren sensiträning, ett stort test av den egna personligheten.
Magnus Quick berättade om de ledarskapsmätningar som SR gör varje år där medarbetarna sätter betyg på sina chefer.
– Det gör att jag får en återkoppling av hur jag är som chef. Jag får en möjlighet att utveckla mig själv med hjälp av medarbetarna.
byline: QIA RINDEVALL
qr@sjf.se