Gå direkt till textinnehållet

Bonustider – men inte för alla

Många medieföretag redovisar rejäla vinster för 2004. Men det är stor skillnad på hur tidningsföretagen delar med sig av vinsten till sina anställda. Från ingenting till upp till 24 000 kronor extra i lönekuvertet är utdelningen på de företag Journalisten granskat.

Många medieföretag redovisar rejäla vinster för 2004. Men det är stor skillnad på hur tidningsföretagen delar med sig av vinsten till sina anställda. Från ingenting till upp till 24 000 kronor extra i lönekuvertet är utdelningen på de företag Journalisten granskat.

Sedan början av 80-talet har de anställda på Norra Västerbotten fått ta del av tidningens vinst. Enda gången det inte blev någon utdelning var då tidningen köpte en ny tryckpress i mitten av 80-talet. Men annars brukar bonusen ligga på runt en månadslön. För år 2004 blev det 23-24 000 kronor som de anställda kunde ta ut i kontanter eller placera i en pensionsförsäkring.

Men de anställda är oroliga för vad som kommer att hända med deras extra månadslön när tidningen nu bildar gemensamt bolag med Västerbottens-Kuriren, som tog bort sitt bonussystem för två år sedan. De anställda på VK hoppas i sin tur att de återfår bonussystemet som goda år gav ungefär 5 000 kronor extra.

Västerbottens-Kuriren gick år 2004 med en vinst på 18,3 miljoner.

– Journalistklubben protesterade mot att ägarna tog bort bonussystemet, då vi ansåg att det skulle stimulera de anställda att känna sig delaktiga i resultatet. Beslutet tog i slutet av 2003 när ledningen redan visste att tidningen skulle göra en rejäl vinst, säger Bertholof Brännström, journalistklubbens ordförande på VK.

Det är dock en minoritet av tidningsföretagen som delar ut bonus till sina anställda. Större tidningskoncerner som ofta ligger i topp på listan över företag med högst nettomarginal, som exempelvis Nya Wermlands-Tidningen, Hallpressen (Herenco) och Norrköpings Tidningar, har inget bonussystem.

På de företag där anställda kan få del av företagets vinst skiljer sig uträkningsmetoderna väsentligt åt.

På Bonnier Tidskrifter är bonussystemet kopplat till det lokala upphovsrättsavtalet. Företaget har rätt att återpublicera material i samtliga tidningar som ägs av Bonnier. Istället för att dela ut arvoden för återpublicering får anställda bonus som bygger på företagets vinst. I år blev bonusen 10 000 kronor som delas ut till samtliga anställda, dock inte vikarier och projektanställda.

På Dagens Industri har man ett system som är kopplat till hur mycket tidningen förbättrar sin vinst i jämförelse med föregående år. För 2004 blir det ungefär en tredjedel av månadslönen. Dagens Industri lämnar inte ut några siffror, men om man antar att lönen för journalisterna ligger på runt 30 000 i månaden skulle bonusen bli cirka 10 000. Vinstfördelningssystemet gäller även för långtidsvikarier. DI gick med 112 miljoner i vinst år 2004.

– Vi tycker att systemet är okej när vi ser framför oss klara förbättringar. Men om tidningen skulle ligga på en jämn och stabil vinstnivå skulle tidningen tjäna mycket pengar och anställda inte få någonting, säger Mikael Törnwall, journalistklubbens ordförande på DI.

Aftonbladet och Göteborgs-Posten har ett bonussystem som baseras på vinst, upplaga och besök på webben. Aftonbladets rekordvinst på 314 miljoner, upplageökning på 2 000 exemplar på vardagar och 14 900 på söndagar innebär att varje anställd kommer att få 18 500 i bonus. För att få del av Aftonbladets vinstbonus ska man ha arbetat minst sex månader och två veckor på tidningen.

Journalistklubben på Aftonbladet har inget emot principerna för hur vinstdelningen räknas ut, men tycker att bonusen borde vara samma för alla på tidningen. Som det är nu får ledningsgruppen 2,5 gånger högre bonusbelopp.

Sedan Göteborgs-Posten införde sitt bonussystem efter rekordvinsten år 2000 har det aldrig delats ut några pengar. En upplageminskning på tusen exemplar och en vinst på 9 miljoner 2004 räckte inte till för bonus.

Expressen har ett system som ger bonus i två steg. Om företaget går med en vinst på 25 miljoner ger det 5 000 i bonus medan 50 miljoner i vinst ger 10 000 kronor i bonus. År 2004 var Expressen vinst närmare 84 miljoner. De som varit föräldralediga fick dock ingen bonus, vilket journalistklubben på Expressen protesterat mot.

– Många har jobbat hårt under den period som det var nedskärningar på Expressen. Nu när tidningen går med vinst och det delas ut bonus borde alla få del av den som en form av belöning, säger Olle Fors, journalistklubbens ordförande.

TTs bonussystem är kopplat till företagets rörelsemarginal, som måste vara över 8 procent för att det ska delas ut pengar. Förra året var rörelsemarginalen 10,5 procent vilket ger ett bonus på 10 500 kronor till alla fast anställda och vikarier som jobbat i minst sex månader. Inget bonus till långtidssjukskrivna och föräldralediga.

Nerikes Allehanda har ett vinstdelningssystem som bygger på att man jämför tidningens rörelseresultat med fem jämbördiga tidningar vad det gäller storlek och karaktär och räknar därefter ut bonuset. Om det blir någon bonus i år är ännu inte klart eftersom man bara fått in resultatet från Vestmanlands Läns Tidning och Östgöta Correspondenten.

Inom IDG-förlag är bonusen kopplad till varje tidning, som räknas som ett projekt. Om redaktionen håller den budget som förlaget satt upp och dessutom tjänar in extra utfaller en bonus motsvarande ungefär en månadslön. Redaktionen måste alltså tjäna in sin egen bonus annars håller inte tidningen budgeten. Medianlönen på IDG är 26 000 kronor.

På Barometern har man inget bonussystem, men sedan journalistklubben på tidningen gick upp till koncernchefen och påpekade att de anställda borde få del av vinsten på 17,8 miljoner gick ledningen med på att dela ut en engångssumma på 3 000 kronor till samtliga anställda inom Gota Media: Barometern, Blekinge Läns Tidning, Borås Tidning och Smålandsposten. Gota Media visade ett resultat efter finansnetto på 74,3 miljoner.

Det var tack vare påstötningar från journalistklubben på Barometern som ledningen kunde tänka sig att dela med sig av vinsten. Hellre det än en lönehöjning eftersom det skulle ge högre kostnader under en längre period.

Men många journalistklubbar är kluvna till systemet med bonus eftersom det kan ha en tendens att hålla nere lönerna. Aftonbladet har något lägre löner än de andra storstadstidningarna och Calle Söderberg, journalistklubbens ordförande, anser att de gärna avstått bonusen om de fått högre löner i stället. Bonusen är dessutom inte pensionsgrundande.

För tre år sedan gjorde Norra Västerbotten en undersökning som visade att de hade lägre löner än konkurrenterna.

– När vi suttit och löneförhandlat har arbetsgivarna fört fram att vi har bonus. På så vis kan ett bonussystem fungera lite lönehämmande, för ingen vill köra en stenhård löneuppgörelse och förlora bonusen, säger Roger Lindström, som sitter i Norra Västerbottens bolagsstyrelse och som tidigare var journalistklubbens ordförande på tidningen.

Även Journalistförbundet är skeptiskt till vinstdelningssystem.

– Bonussystem riskerar att leda till att lönefrågan blir mindre viktig. Det är bättre att hantera detta i form av vanlig löneersättning, säger Arne König, Journalistförbundets vice ordförande.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret