Gå direkt till textinnehållet

Bo G Andersson, ny rorsman på mäktiga DN Debatt

DN Debatt ska ha en tonvikt på nyhetsmässiga ämnen. Det menar Bo G Andersson, ny redaktör för Dagens Nyheters debattsida och nytillträdd i rollen som en av Sveriges mäktigaste män.(Foto: Magnus Hallgren)

Vilken är din yrkesbakgrund? 

Jag är i grunden universitetsutbildad naturvetare, kom in i journalistiken i mitten av 70-talet, har bland annat jobbat på Värnpliktsnytt och på tidningen Land. På DN har jag jobbat sedan 1979, först i 15 år som nyhetsreporter. För drygt 10 år sedan gick jag över till att bli arbetsledare i olika roller.

Var det du som sökte jobbet på debattredaktionen eller hur gick det till?

Annons Annons

– Hur det gick till i detalj vill jag inte gå in på, men jag tycker att det är en av de mer spännande jobben på DN och i medievärlden över huvud taget.

Du blir en av Sveriges mäktigaste män, hur ser du på det förhållandet?

– Om det är sant innebär det stort ansvar. Jag hoppas kunna närma mig detta med en stor portion ödmjukhet.

Har du några idéer om hur du kommer att använda ditt inflytande framöver?

– Idag är min första dag, så jag har knappt börjat och har heller inga planer på att ge någon programförklaring framöver. Det är på Debattsidan som inriktningen kommer att visa sig.

Har du några idéer om åt vilket håll du vill driva sidan?

– Bara att det är viktigt att slå vakt om DN Debatts ledande roll. Jag är nyhetsmänniska i grunden och den prägeln vill jag att sidan ska ha. Sedan hoppas jag kunna föra vidare sidans frågor i form av en mer interaktiv debatt på nätet.

DN Debatts rubriksättning har kritiserats för att den är hårdragen och missvisande. Hur ser du på det?

– Jag ser inte det som ett problem att ha citatrubriker men de ska givetvis ha täckning i texten.

I P1 Publicerat hörde jag en intervju med din företrädare Mats Bergstrand. Han verkade inte alls ha någon uppfattning om att kritiken mot rubriksättningen varit kopplad till att rubrikerna ibland helt enkelt varit missvisande, och startat skendebatter om påståenden som skribenterna inte ens stått för själva. Hur ser du på den problematiken?

– Jag har ingen kommentar till hur min företrädare skött DN Debatt. Känner till att det har funnits en debatt men vill inte kommentera den.

Händer det att du gör fel och ångrar dig?

– Ja, absolut. Det har nog alla.

Brukar du säga offentligt att du har gjort fel och ångrar dig när du gjort det?

Är det allvarliga fel så ska man göra det. Jag tycker att det vid allvarliga fel är precis lika viktigt att göra korrigeringar på debattsidan som någon annanstans.

Finns det något annat du tycker är värt att ta upp inför din nya tjänst?

– Jag är försiktig som du märker. Det är mycket i ett sådant här jobb som jag inte vet i förväg, så jag behöver bli varm i kläderna. Om ett halvår hoppas jag att kunna prata öppnare.

Fler avsnitt
Fler videos