Gå direkt till textinnehållet

Biskops-Arnö ställer ut på temat Tillsammans

En mamma som ska dö i cancer men först vill se Sorrento. En koreograf som blir bonde i Örsundsbro. Ortodoxa munkar i Finland. Det är tre av projekten i Nordens Fotoskolas andraårselevers examensutställning ”Tillsammans”.

Utställningen som rymmer 17 bidrag från de lika många eleverna på yrkesfotografutbildningen på Nordens Fotoskola öppnade på Galleri Kontrast i Stockholm i lördags.

Temat ”Tillsammans” kom från läraren Jonas Berggren, berättar studenten Oscar Olsson. Han har följt familjen Rixer i Karlstad, där två av de tre barnen har den extremt sällsynta och dödliga Sanfilippos sjukdom.

– Jag hade från början många olika idéer kring temat. Jag fick kontakt med familjen via en paralympier som jag följt, som stöttar den förening familjen startat, Krama era barn.

Annons Annons

Foto: Oscar Olsson

Var det självklart att du skulle släppas in i deras liv?
– Det var välkommet, eftersom de gärna vill få uppmärksamhet för sin förening. Det finns ingen offentligt finansierad forskning kring den här sjukdomen, för få drabbas av den, säger Oscar Olsson.

Han tillbringade sex arbetsveckor hos familjen och blev ”en del av gänget”.

– Utmaningen var som alltid hur man skulle gå in i situationen och förmedla berättelsen. Jag bestämde mig ganska tidigt för att bara vara del i situationerna, komma så nära med kameran som möjligt. I utställningen ville jag inte fokusera på att porträttera dem som två sjuka barn, utan på stämningen, deras relation, det runt omkring.

Totalt tog han 10 000 bilder. Nio valdes ut till utställningen.

– Det är det svåraste jag gjort hittills!

– I vår klass hade vi ett spann på 250 exponeringar till ungefär 20 000.

Studenterna har tolkat ”Tillsammans” på varierade sätt. I Daniel Larssons ”Möt våren i Sorrento”, där fotografen skildrar hur hans mamma Ann Larsson, med spridd cancer, kliver på planet mot Italien trots sjukdom, krig och pandemi.

Fanny Jansson har i ”Elvinggården forever” skildrat kollektivboendet i Bromma där 300 kvinnor mellan 25 och 103 år delar vardag.

Och Linnéa Tammerås berättar i ”Guma Ranch” om koreografen Iki Gonzales Magnusson som köpte en gård i Örsundsbro där hon kombinerar livet som dansare med det som bonde.

– Det är så häftigt att vi efter att ha lärt oss samma saker i två år kan komma ut 17 så olika och fantastiska bildberättelser. Hur alla har tolkat ”Tillsammans” och hur man kan se varandras personligheter i bilderna. Alla har ett bildspråk, det tycker jag är superhäftigt, säger Oscar Olsson.

Nu väntar praktik det sista året på utbildningen, som Oscar Olsson ska göra på Dagens industri.

Vad tänker du om arbetsmarknaden sedan?
– Jag är hoppfull. Det kommer alltid behövas bildberättande i någon form. Berättandet är viktigare än att bara ta snygga bilder, och jag tror att det kommer få ta mer plats i framtiden.

Examensutställningen visas till och med den 22 maj.

Fler avsnitt
Fler videos