Gå direkt till textinnehållet

Bild på ung bin Ladin blev storsäljare

En glad familjbild har de senaste veckorna valsat runt i all världens nyhetsmedier. En av de gladare på bilden, som först publicerades i Falu Kuriren 1971, är unge Usama bin Ladin. Falu Kuriren fick den 12 september – dagen efter attentatet i USA – tips om att den saudiarabiska familjen bin Laden på 70-talet hade besökt Falun.

En glad familjbild har de senaste veckorna valsat runt i all världens nyhetsmedier. En av de gladare på bilden, som först publicerades i Falu Kuriren 1971, är unge Usama bin Ladin.

Falu Kuriren fick den 12 september – dagen efter attentatet i USA – tips om att den saudiarabiska familjen bin Laden på 70-talet hade besökt Falun.

Reportern Anders Hansson åkte hem till en person som för 30 år sen hade en nattklubb i Falun som Salem bin Ladin, äldre bror till Usama, hade besökt.

Klubbägaren visste att det någonstans i Falun skulle finnas en bild på de saudiarabiska besökarna.

– Jag kollade med alla som kunde tänkas ha tagit bilden och jag kollade i läggen, säger Anders Hansson. Men jag hittade inget första vändan utan fortsatte under några dagar att fråga folk om bilden.

Samtidigt skrev Dala-Demokraten om ett krögarpar som visste att bröderna Salem och Usama bin Ladin hade besökt Falun 1970 – året innan bilden, som skulle bli så berömd togs.

Snirklig väg för att hitta bilden

En läsare försäkrade i samma veva Anders Hansson om att det verkligen fanns en bild från 1971 när hela familjen bin Ladin, 22 personer var på besök i Falun. Han började då bläddra i FKs tidningslägg från 1971 och hittade senare artikeln som det visade sig att tidningens nuvarande politiske redaktör Hans Lindquist hade skrivit 30 år tidigare. Ovanför artikeln fanns bilden.

Anders Hansson vände sig till fotografen Leif Forslund, vars fotofirma Dalmas Foto tidigare brukade anlitas av Falu Kuriren. Hansson undrade om det saudiarabiska besöket möjligen fanns dokumenterat på bild i Dalmas Fotos arkiv i september 1971.

Leif Forslund gick igenom fotoarkivet, ett drygt jobb eftersom bilderna inte är ordnade efter namn, utan kronologiskt.

– När jag kom till september 1971 hittade jag en remsa negativ med sex rutor som föreställde arabiska besökare fotograferade framför och på en stor Cadillac, säger Leif Forslund.

Vem var Usama bland de 22?

Nu återstod att identifiera vem av de 22 på bilden som var Usama bin Ladin.

Anders Hansson hade turen att få kontakt med paret Arne och Christina Åkerblad, som 1970 ägde hotellet som bröderna bin Ladin bodde på i samband med deras besök 1970. Makarna Åkerblad befann sig på Arlanda på väg bort på en semesterresa. Bilden faxades till Arlanda och Christina Åkerblad kunde peka ut Usama bin Ladin.

När Falu Kuriren hade publicerat bilden hörde andra medier av sig. Aftonbladet köpte ensam publiceringsrätt för en gång och gjorde en rewrite på Anders Hanssons artikel. Sen började också internationella medier fråga efter bilden.

Bildbyrån Scanpix har för Leif Forslunds räkning sålt bilden vidare till bland andra brittiska Daily Mail och The Guardian, amerikanska New York Times och franska Paris Match.

Falu Kuriren i internationella sammanhang

Och Falu Kurirens namn har flugit runt jorden i de faktatexter som beledsagar bilden.

– Intresset för bilden har varit mycket större utomlands än i Sverige, säger Eva Persson på Scanpix. Vi har oupphörligt fått ta emot förfrågningar från medier i andra länder.

Leif Forslund har ingen aning om vad försäljningssuccén kan betyda för honom i pengar.

– Agenterna ute i världen ska ju också ha en del, säger han.

hl@sjf.se

Fler videos
Fler avsnitt