”Bemöt hoten mot journalister med mer än storslagna ord”

10 juni, 2020

FOTO: Tor Johnsson DEBATT Journalisters säkerhet är ett stort problem i EU. Detta hot mot demokratin måste bemötas med mer än storslagna ord om journalistikens betydelse, skriver Amanda Lind och Alice Bah Kuhnke (bilden).

I en debattartikel i Journalisten skriver kulturminister Amanda Lind (Mp) och EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (Mp) om de växande hoten mot journalistik och journalister i Europa:

”I flera av EUs medlemsländer är situationen för journalister en helt annan än i Sverige. I många länder är hot och risken för att bli utsatt för våld en del av det vardagliga arbetet.”

De pekar speciellt på hur Ungern under pandemin antagit en undantagslag som tänjer på gränsen för vad som är acceptabelt i en demokrati med pressfrihet, och lovar att Miljöpartiet kommer att ”använda alla verktyg i lådan för att pressa på alla länder att stå upp för demokratin”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies