Gå direkt till textinnehållet

Bellingcat överklagar agentstämpel i Ryssland

”Löjeväckande och potentiellt farligt”, kommenterar Bellingcats grundare Eliot Higgins beskedet att Ryssland stämplat faktagranskaren som utländsk agent.

Den journalistiska grävsajten Bellingcat som är baserad i Nederländerna arbetar i huvudsak med faktagranskning och undersökande journalistik via öppna källor.

Ett av Bellingcats första större avslöjanden rörde nedskjutningen av Malaysia Airlines flygplan i östra Ukraina 2014, där man kunde visa att Ryssland bar ansvaret för nedskjutningen. Bellingcat har också publicerat avslöjanden om att kemiska vapen använts mot civila i Syrienkriget, och att den ryska säkerhetstjänsten FSB låg bakom förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj 2020.

I oktober placerade Ryssland Bellingcat på listan över ”utländska agenter” vilket försvårar deras möjligheter att verka i Ryssland.

Igår meddelade Bellingcat att man väljer att överklaga beslutet. Bellingcats grundare Eliot Higgins skriver på Twitter:

”Ryssland har förklarat att Bellingcat, en organisation utan närvaro i Ryssland, är en utländsk agent enligt rysk lag. Givet den löjeväckande och potentiellt farliga beskaffenheten i den ryska statens agerande kommer vi att överklaga beteckningen i rysk domstol och Europadomstolen.”

Fler avsnitt
Fler videos