Gå direkt till textinnehållet

”Bedrövligt av Medierna i P1”

NTs artikelserie om könsstympning attackerades i Medierna i P1. Nyheten att 30 flickor i en och samma klass i Norrköping könstympats avfärdades som en lögn. Nu går NTs utgivare till motattack och anklagar Medierna för att inte leva upp till de mest grundläggande kraven på god journalistik.

 
NTs artikelserie om könsstympning har fått stort genomslag i andra medier, särskilt en artikel där man uppgav att det i en klass i Norrköping fanns 30 könsstympade flickor. I Medierna i P1 i Sveriges Radio avfärdades den nyheten som ett falsarium – egentligen handlade det om en grupp flickor som satts samman för att få utbildning om mänskliga rättigheter och barnkonventionen. I inslaget påstods att nyheten därför inte var någon nyhet.
 
Nu slår NTs ansvarige utgivare Anders Nilsson tillbaka mot Medierna i P1 i en debattartikel på NT.se Han ifrågasätter hur Medierna kan påstå att 30 könsstympade flickor inte kan vara en nyhet. Han anser också att NTs reporter inte fått bemöta anklagelserna, samt att Medierna inte lever upp till kravet på opartiskhet utan agerar mediedomstol.
 
”Ett program som ska granska medierna klarar inte själva att leva upp till de mest grundläggande kraven på god journalistik. Det är bedrövligt”, skriver NTs publisher Anders Nilsson och redaktionschef Petra Wetterström i debattartikeln.
Fler avsnitt
Fler videos