Gå direkt till textinnehållet

Avhopp skakar SVTs kulturprogram

Ett av årets nyårslöften från Sveriges Televisions ledning var att under 2004 starta ett nytt rikstäckande kulturprogram som ska sända från Sundsvall. Nu kan löftet vara i fara.

Ett av årets nyårslöften från Sveriges Televisions ledning var att under 2004 starta ett nytt rikstäckande kulturprogram som ska sända från Sundsvall. Nu kan löftet vara i fara.

Elva kulturredaktörer från lika många orter skulle varje vecka spegla och granska Sveriges kulturutbud. Rekryteringen av ”kulturkorrespondenterna” Inleddes före sommaren.

Men nu har projektledaren för det nya kulturprogrammet, Eva Sandelin, hoppat av.

Annons Annons

– Jag tycker inte jag fick rätt förutsättningar för att göra det kulturella flaggskepp för SVT som programdirektören Leif Jakobsson ville ha, säger hon.

SVTs genrechef för kultur, Ozan Sunar beklagar att Eva Sandelin lämnat sitt uppdrag.

– Det är jätteolyckligt, jag hade sett fram emot att få samarbeta med henne, säger han. Vi hade kommit långt i planeringen och jag tycker det här är tråkigt.

bryt

Ozan Sunar vill inte gå in på några detaljer om vad som lett till Eva Sandelins avhopp, men säger att det för SVT har inneburit en strukturell förändring när man öronmärkt elva reportertjänster för kultur.

– Det har varit komplicerat med det.

I SVTs interntidning Vi på TV uppger Sunar att SVT Nord, som ska producera programmet, inte hade presenterat ett pilotprogram till den 1 maj, vilket man kommit överens om.

I samma artikel säger SVT Nords chef, Hans-Olof Jonsson, att han fått olika besked om programmets längd, vilket han menar är avgörande för vilket program som ska göras.

Hans-Olof Jonsson säger sig inte ha lust att diskutera detta i tidningen Journalisten.

– Det är en intern angelägenhet.

Ozan Sunar bekräftar att det varit diskussioner om programmets längd, men inte heller han vill kommentera det ytterligare.

bryt

Nu letar SVT efter en ny projektledare. Trots problemen räknar Ozan Sunar inte med några förseningar, utan hoppas att det nya kulturprogrammet planenligt ska börja sändas före årsskiftet.

På listan över prioriterade program 2005 finns dock kulturprogrammet inte med, enligt Vi på TV.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos