Avhopp från YEN efter kongressbeslut
Minst tre ledamöter lämnar Yrkesetiska nämnden, YEN, i protest mot att kongressen inte lyssnade på deras förslag om hur nämnden bör förändras.
Minst tre ledamöter lämnar Yrkesetiska nämnden, YEN, i protest mot att kongressen inte lyssnade på deras förslag om hur nämnden bör förändras.
@bild:1
Merparten av ledamöterna i Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, YEN, är starkt besvikna på det beslut som kongressen i torsdags fattade om yrkesetiken.
– Jag tycker att det är ett ogenomtänkt och fegt beslut som visar att kongressombuden inte förmått sätta sig in i vad det här handlar om, säger Britta Svensson, Expressen, ledamot i nämnden.
– Det är helt uppåt väggarna. Rena mörkret för pressetiken, säger Fredrik Axelsson, TV4, även han ledamot.
Kongressen gick helt på förbundsstyrelsens linje och avslog även ett kompromissförslag om att styrelsen ”tillsammans med YEN” skulle se över det etiska regelverket. Uppdraget att utreda nämndens framtid ligger nu helt på styrelsen, som ska ”föra ut ett eventuellt förslag om förändring av det etiska regelverket till debatt bland förbundets medlemmar och andra intressenter” innan det läggs fram för nästa kongress. Eftersom nästa kongress kan dröja till våren 2006 bromsas därmed tempot i YEN-frågan avsevärt.
Släppa in allmänheten
Detta beklagar YEN-ledamöterna, som i Journalisten 27/02 skrev ett debattinlägg där de varnade för att förbundsstyrelsen gjort fel vägval i etikfrågan. Dagens nämnd vill, i linje med den interna YEN-utredning som lades fram i somras, bland annat släppa in allmänheten i nämnden och snabbt ta beslut som ändrar nämndens roll och utseende. Detta motsatte sig dock starkt förbundsordföranden Agneta Lindblom Hulthén i sitt anförande på kongressen.
– Det är en omöjlighet att låta en utomstående part ha inflytande över våra stadgar. Vi kan inte överlåta detta till andra.
Fredrik Axelsson anser dock att motviljan att öppna nämnden för representanter för allmänheten leder till försämrat förtroende för nämnden.
– YEN kommer inte att kunna tvätta bort stämpeln som ”kamratdomstol”. En ännu hårdare knytning till förbundsstyrelsen innebär ännu mindre trovärdighet och självständighet, säger han.
“Omöjligt sitta kvar”
Fredrik Axelsson kan, efter kongressbeslutet, inte tänka sig att sitta kvar i nämnden. Det kan inte heller Britta Svensson.
– Nej, det är omöjligt. Jag förstår inte hur YEN ska kunna fortsätta arbeta på ett vettigt sätt. Beslutet är en misstroendeförklaring.
Även Martin Dyfverman, Sveriges Radio Örebro, väljer nu att tacka för sig i nämnden, som han anser blir alltför ”kringskuren” av kongressbeslutet.
– Vi i nämnden tror att YEN tvärtom måste bli starkare, mer oberoende av förbundsstyrelsen och bättre förankrad i omvärlden. Jag är oroad för hur samhället utanför Journalistförbundet ser på den fackliga egoism som nu ska sköta anmälningarna från enskilda, som här har enda möjligheten att pröva hur journalister skött sig gentemot dem, säger Martin Dyfverman.
Eftersom en del ledamöter redan tidigare, av olika skäl, lämnat YEN under sommaren och hösten återstår därmed i dag endast tre ledamöter i nämnden. Lars Andersson, Norra Västerbotten, är även han besviken på att ”kongressen inte lyssnade mer på oss”, men kan tänka sig att sitta kvar i nämnden om han blir ombedd:
– Vill förbundsstyrelsen ha mig som ledamot kommer jag att sitta kvar. Det yrkesetiska arbetet har inte blivit mindre viktigt genom kongressbeslutet.
Peter Johnson, Sveriges Radio Jönköping, och Ebba Westlund, Land, har under helgen inte kunnat nås för en kommentar om hur de kommer att agera. De undertecknade dock både det debattinlägg som protesterade mot styrelsens förslag.
Om även dessa båda avgår återstår alltså endast en ledamot i YEN, i dagsläget.
Förbundsordföranden beklagar avhoppen
Agneta Lindblom Hulthén beklagar avhoppen från nämnden.
– Det är jättesynd. Vi behöver all kompetens som finns. Men det har gått troll i den här frågan. Nu hoppas jag bara att det går att jaga bort trollen.
Hennes ambition är att en förändring av det yrkesetiska regelverket i lugn och ro ska beredas och debatteras, såväl internt som tillsammans med samarbetsparterna i Pressens Samarbetsnämnd, det vill säga Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter och Publicistklubben, samt även med etermedieföretagen.
– Vi förfogar inte själva över möjligheten att förändra hela det etiska systemet. Men jag tror att det finns ett guldläge för en förändring mot ett mer enhetligt system, som även täcker in Granskningsnämndens uppgifter. Jag vet inte exakt hur det systemet skulle se ut, men med tanke på de signaler som sänds ut från de olika parterna och i den allmänna debatten tror jag att vi kan ta fram ett bättre och mer heltäckande system, som fortfarande slår vakt om medlemmarnas integritet, säger Agneta Lindblom Hulthén.
På kongressen mötte hon motstånd framför allt från Ola Gäverth, Sveriges Radio Stockholm, som suttit med i den utredning som gjorts om YENs framtid..
– Våra idéer finns inte alls med i förbundsstyrelsens förslag, konstaterade han..
Han ansåg att förbundsstyrelsen med sitt förslag ”exkluderar YEN i förändringsarbetet”:
– YENs ledamöter måste få vara med och diskutera förändringen. Styrelsen och nämnden måste tillsammans hitta nya lösningar, fastslog Ola Gäverth.
Agneta Lindblom Hulthén hävdade att YEN-utredningens förslag fortfarande ska finnas med i det fortsatta utredningsarbetet:
– Ingen har sagt att YEN inte kan vara inblandad i det framtida arbetet. Men en del av de saker utredningen föreslår är sådant som vi helt enkelt inte kan besluta över själva – och annat är sådant som vore direkt förödande att besluta om.
mj@sjf.se