Årets förvillare inte utsedd

4 januari, 2016

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) har inte utsett årets förvillare 2015. Den artikel som Journalisten tidigare lade ut byggde på ett bluffmejl.

I en tidigare artikel påstod vi att Dagens Nyheter fått priset som årets förvillare. Uppgifterna byggde dock på ett bluffmejl.

Pressmeddelandet kom inte från föreningen Vetenskap och Folkbildning som brukar dela ut priset.

Vi beklagar felaktigheten.

Det bluffmejl som Journalisten fick i form av ett pressmeddelande om Årets förvillare, verkar i stället ha haft som syfte att stoppa priset.

Den sajt som verkar ligga bakom bluffmejlet skriver att deras agerande kommer att sluta först om den verkliga föreningen slutar med sina priser.

- Det var en välgjord bluff, så jag förstår definitivt det som hände. Det finns en rad hemsidor som utger sig för att vara VoF, som gjorts för att likna våra i förvillarsyfte, säger Eva Daskalaki, Styrelseledamot i riksstyrelsen för Vetenskap och folkbildning

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Eva Daskalaki mån, 2016-01-04 13:32
Detta pressmedelande kommer inte från föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) utan är ett falskt pressmedelande. Föreningen har inte tillkännagett sitt förvillar och folkbildningspris ännu. Eva Daskalaki Styrelsemedlem i RIksstyrelsen VoF
Inlagt av Xzenu Cronström... mån, 2016-01-04 13:40
Okej, nu har jag hittat källan. Den är en ren bluff, vilken ingår i en trakasserikampanj vars syfte enligt egen utsago är att tvinga den verkliga föreningen Vetenskap och Folkbildning att sluta utse den verkliga utmärkelsen "Årets Förvillare". Här återfinns den falska nyheten: http://aretsforvillare.nu/2015/12/peter-wolodarski-och-dn-nomineras-arets-forvillare-2015/ Och här återfinns texten där de i det finstilta erkänner att hela grejen är en bluff som de driver i hopp om att kunna tvinga VoF att sluta utdela den verkliga utmärkelsen och att upphäva de utnämningar som redan gjorts. http://aretsforvillare.nu/om-arets-forvillare-2/ "Aretsforvillare.nu lanserades i december 2010 som ett practical joke med seriös underton och som en reaktion mot skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) och deras pris med samma namn, Årets förvillare. [...] Sajten Årets förvillare läggs ner om skeptikerföreningen VoF lägger ned sitt fulpris Årets förvillare och tar bort alla texter om offren från år 1987 och framåt inkluderat på Wikipedia."
Inlagt av Glen mån, 2016-01-04 15:19
Men när man får ett pressmeddelande ringer man inte och följer upp informationen, gör intervju eller publicerar man det rakt av? I så fall inte konstigt att det skrivs falska saker om en journalist inte gör sitt jobb.
Inlagt av Hans mån, 2016-01-04 16:24
Glen: Lite skämtsamt kanske det går att räkna hem dubbelt så många klick i och med en rättelse?
Inlagt av Rolf Krohna tis, 2016-01-05 04:19
Sverige behöver samma lag som Kina haft I närmare 2,000 år. Det är kriminellt hatt sprida falska rykten. Personen skall hållas ansvarig, inte ansvarig utgivare. Så långt efter ligger Sverige.
Inlagt av Torbjörn Sassersson fre, 2016-01-08 11:00
Förtydligande. Peter Wolodarski och DN priset Årets Förvillare efter att 2000 röster inkommit till bloggen aretsforvillare.nu. Allmänheten både nominerade och röstade. Samtidigt beslöt bloggen Vetenskap-folkbildning.nu att ge samma pris till DN och Wolodarski. Det var därifrån ett visst pressmeddelande kom som omtalats i media. Bloggen Aretsforvillare.nu skickade aldrig ett pressmeddelande. DN/Wolodarski fick alltså priset från två bloggar samtidigt. Eftersom Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) inte kan äga begreppet Årets Förvillare så kan vem som helst utse vinnare och dessutom när som helst. Have fun.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies