Gå direkt till textinnehållet

Appen som ska ge SVT fler användare bland nysvenskar

För att nå fler nysvenskar har SVT utvecklat Språkplay. Det handlar om en app som kan texta innehållet till 18 olika språk för den som vill följa med i public service-sändningarna, men ännu inte kan språket så bra.

SVT Språkplay är appen som SVT har tagit fram för att användare ska kunna lära sig svenska bättre och samtidigt kunna följa med i sändningarna. Appen erbjuder textade TV-program med interaktivt språkstöd från svenska till 18 olika språk, bland annat arabiska, ryska, spanska, turkiska och albanska.

Rent praktiskt går det till så att medan man tittar på det aktuella programmet, så kommer det upp en textning. Där kan användaren sen exempelvis trycka på ett specifikt ord som man har svårt att förstå och få det förklarat för sig. Man kan även träna på att uttala detsamma.

Erik Hedin är projektledare för appen. 

Annons Annons

Hur många nya användare kan ni nå här?
– Appen vänder sig inte riktigt till de som är helt nybörjare på svenska. Så har man relativt nyligen kommit hit och inte kan så mycket svenska har man inte så stor nytta av den. Framför allt försöker vi rikta oss till folk som har varit här mellan noll och sex år. Om man ska prata siffror kring hur många vi potentiellt kan nå kan man jämföra med antal personer som är inskrivna i SFI-undervisningen, det handlar om cirka 150 000 personer idag, säger Erik Hedin.

Hur stort antal nedladdningar har ni just nu?
– Vi passerade 100 000 nedladdningar för några veckor sedan och startade för ett drygt år sedan.

Hur ser veckoanvändandet ut?
– Det är betydligt mer blygsamma siffor, nu senast såg jag en siffra på cirka 7 000 unika videostarter per vecka. Att nå ut till de här grupperna är inte det lättaste för SVT. Vi har upparbetade kanaler till många men det är sämre med den här gruppen människor som inte har varit i Sverige så länge. Man får försöka nå ut till deras nätverk på olika sätt för här funkar det inte med en trailer i SVT 1. Det handlar om Facebook och andra sociala medier där man kan rikta sina kampanjer, säger Hedin.

Hur mycket av ert innehåll finns idag tillgängligt?
– Allt material som har valbar undertext, vilket låter lite tekniskt kanske, men det handlar om majoriteten av utbudet i SVT Play. Vi kan inte erbjuda live eller utländska inköp. Nyheter är också en knepig genre eftersom mycket av det sänds live, men vi har exempelvis Lilla Aktuellt, Nyheter på lätt svenska och några av de andra nyhetstitlarna.

Nästa steg? Hur kan appen utvecklas?
– Vi har fått en rad förfrågningar inne i appen av våra användare som bland annat vill se en webbversion eftersom man då plötsligt kan använda Språkplay i skolan eller andra utbildningsinstitutioner. Det pågår ett arbete på UR just nu med att göra en webbvesion. Sedan finns det alltid en rad förbättringar vi kan göra. Exempelvis kan man inte nu titta på video i horisontellt läge eftersom interaktionen med undertexterna sker under videorutan.

Fler avsnitt
Fler videos