Gå direkt till textinnehållet

Anstormningen kraschade a-kassans datorsystem

Rekordtillströmning till Journalisternas a-kassa i slutet av mars. ”A-kassor som har manuell handläggning har nu kaos”, säger Wolfgang Ramstedt, kassaföreståndare.

I början av april noterade Journalisternas a-kassa sitt högsta medlemstal sedan september 2018: 10 709 medlemmar. Det är en ökning med 518 personer jämfört med februari i år.

Journalisternas a-kassa har haft en nettominskning av antalet medlemmar i stort sett varje månad de senaste 20 åren. Anstormningen av nya ansökningar under mars ledde till att datorsystemet kraschande.

– De flesta kunde dock få in sin ansökan men systemet kunde inte ta automatiska beslut direkt. Så en del ansökningar ligger fortfarande på vänt för att bli behandlade. Men tack vare det systemet så klarade vi oss bra. De a-kassor som har manuell handläggning har nu kaos och lång handläggningstid att vänta, säger Wolfgang Ramstedt, kassaföreståndare.

Annons Annons

– En del har vi skickat blankett till. De skickar in med post och vi anhängiggör inträdet till 31 mars då de mejlade oss. De kommer därför att tillkomma några till i mars.

Tillströmningen har fortsatt i början av april: under onsdagen och torsdagen fick Journalisternas a-kassa 45 nya medlemmar, och inga utträden.

Fler avsnitt
Fler videos