Gå direkt till textinnehållet

Anna Careborg: ”Outhärdligt att inte kunna sörja tillsammans”

Svenska Dagbladets publisher Anna Careborg berättar om det svåra sorgearbetet efter bildjournalisten Tomas Oneborgs bortgång.

Det har gått tre veckor sedan Svenska Dagbladets prisade fotograf Tomas ”Onis” Oneborg avled i sviterna av covid-19. Måndagen den 30 mars hittades han död i sin bostad av en medarbetare efter att kollegorna inte hade fått kontakt med honom per telefon under dagen och blivit oroliga.

Morgonen efter informerade Svenska Dagbladets publisher Anna Careborg medarbetarna om dödsfallet via ett videomöte. Sedan skapades flera digitala mötesrum där medarbetare kunde prata.

Det var en total chock. Många visste att Tomas Oneborg hade gått hem från jobbet den 6 mars och sedan dess varit hemma sjuk i vad som förmodades vara covid-19. Flera hade haft kontakt med honom under sjukskrivningen, några dagligen. På lördagen den 28 mars fyllde han 62 år och hade fått gratulationer från kollegor. Två dagar senare var han död. Det var overkligt. ”Som en total kortslutning. Allt blev svart”, säger en SvD-journalist.

– Det här är det tyngsta jag har varit med om i mitt yrkesliv. Sorgearbetet har varit otroligt svårt för hela redaktionen. Att man inte heller kan träffas, sörja tillsammans och krama om varandra har faktiskt varit outhärdligt, säger Anna Careborg.

En kondoleansbok skapades i det interna kommunikationsverktyget Slack. Där samlades mängder av bilder och minnen från kollegorna.

Anna Careborg tystnar när hon börjar prata om den digitala kondoleansboken. Rösten spricker.

– Jag är fortfarande oerhört påverkad, säger hon när hon samlat sig. Många hade ett behov av att uttrycka sin sorg och det syntes i kondoleansboken. Det strömmade in fina bilder och scener från Tomas 34 år på tidningen.

Tidningen höll en virtuell minnesstund där medarbetarna runt om i sina hem tände ett ljus för sin kollega. Även många tidigare SvD-medarbetare, som arbetat med Tomas, tände samtidigt ett ljus för honom. 

Tomas Oneborg avled den 30 mars 2020. Han blev 62 år. Foto: Staffan Löwstedt/SvD.

Dödsfallet ledde också till frågor. På redaktionen är det många som misstänker att Tomas Oneborg hade smittats i samband med ett reportage om ambulanssjukvårdare i Stockholms södra förorter. Reportaget publicerades den 8 mars i papperstidningen men jobbet utfördes redan den 26 februari. Då fanns det ett enda bekräftat fall av covid-19 i Sverige, i Jönköping. Under de två veckorna innan han insjuknade var Tomas Oneborg ute på över 20 olika jobb.

– Vi söker alla svar. När smittades Tomas? Varför drabbades just han? Kunde vi ha gjort mer? Jag tror att många har brottats med frågor, och känslor av rädsla och skuld. Det är en extremt påfrestande situation. Samtidigt har det nog aldrig känts mer meningsfullt att arbeta som journalist. Det ger en styrka att veta att vi har ett viktigt uppdrag, och att vi utför det på ett sätt som hedrar Tomas Oneborgs minne.

Svenska Dagbladet hade redan innan Tomas Oneborgs död infört tuffare säkerhetsåtgärder på grund av virusspridningen än många andra svenska redaktioner. Vid tre tillfällen sedan slutet av mars har arbetsplatsen stängts helt och sanerats efter att medarbetare känt sig sjuka och gått hem.

– Vår linje är att vi tar det säkra före det osäkra. Vi tömmer hellre redaktionen och sanerar än riskerar att någon blir smittad på arbetsplatsen. Det kan låta dramatiskt att man utrymmer hela arbetsplatsen, men det handlar om förtroendet för oss som arbetsgivare och om människors hälsa. Vi har i vanliga fall en låg tröskel för när det är läge att vidta säkerhetsåtgärder och den är ännu lägre nu.

Har ni övervägt att låta alla jobba hemifrån?
– De flesta arbetar förstås redan hemifrån, men vi vet att det är väldigt slitsamt. Vi har några nyckelpersoner på plats, eftersom deras arbete blir betungande annars. Jag jobbar ofta från redaktionen, och det är märkligt att se den här kreativa ständigt befolkade miljön så öde. Det blir jättetydligt att det är människorna som utgör en arbetsplats, säger Anna Careborg.

Fler avsnitt
Fler videos