Anmälare överklagade MOs avskrivning – Tidningen Ridsport klandras

20 september, 2023

MEN-fällning Tidningen Ridsport klandras för att ha i en ledarkrönika ha pekat ut en ridtränare som sexualförbrytare. Det trots att Medieombudsmannen avskrivit ärendet.

I en ledarkrönika skriver Tidningen Ridsport om serien Nattryttarna på Cmore. I texten omnämns en “tränare” som sexualförbrytare. I samma text nämns också andra sexualförbrytare med koppling till ridsportens värld. 

Tränaren, som inte namnges, anmälde artikeln till Medieombudsmannen, MO. Men efter att ha prövat ärendet avskrev MO anmälan.  

”Mot bakgrund av att skribenten inte gör gällande att anmälaren begått övergrepp, det begränsade utpekandet och att det rör sig om en ledarkrönika anser MO att mediet inte passerat gränsen för vad som medieetiskt kan accepteras. Med andra ord är den publicitetsskada som anmälaren orsakats inte oförsvarlig”, skriver MO. 

Men ”tränaren” överklagade MOs beslut, och Medieetiska nämnden, MEN, menar att även om det inte har varit fråga om en direkt utpekning så har en viss krets kunnat förstå vem det rör sig om. MEN anser därför att det rör sig om en oförsvarlig publicitetsskada och klandrar Ridsport.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies