Gå direkt till textinnehållet

Alis upphovsrättsmål avbröts i halvtid

Målet om upphovsrätten mellan å ena sidan Alis, å andra sidan Svenska Dagbladet och Aftonbladet, fick avbrytas när den del som behandlade Svenska Dagbladet avklarats.

Målet om upphovsrätten mellan å ena sidan Alis, å andra sidan Svenska Dagbladet och Aftonbladet, fick avbrytas när den del som behandlade Svenska Dagbladet avklarats.

Tingsförhandlingarna mellan Alis, upphovsrättsorganisationen för litterära verk och Svenska Dagbladet är avklarade. Dom faller den 21 december. Återstår gör däremot förhandlingarna om Aftonbladets Internetpubliceringar, som fick ställas in på grund av att tidningens juridiska ombud blivit sjuk.

Målet mot tidningarna handlar om huruvida publicering på Internet ska ge extra ekonomisk och ideell ersättning till upphovsmännen. Om Alis vinner målet får det en prejudicerande betydelse som i praktiken leder till att Internet kommer att ses som ett eget medium där upphovsmannen ska ha extra ersättning.

Försiktig optimism hos Alis

Efter första halvlek är man på Alis försiktigt positiv, efter att tecknaren Lennart Hellsing och skribenten Kerstin Hallert vittnat mot Svenska Dagbladet:

– Vi hade en bra bevisning och ett bra juridiskt innehåll, och tycker att vi visade att SvD inte har förvärvat rättigheterna, säger Dag Wetterberg på Alis.

Peter Danowsky, tidningarnas ombud, vill inte spekulera i utfallet:

– Det ska bli intressant att se hur rätten bedömer uppgiften att Kerstin Hallert först blivit informerad om Internetpublicering och att hon då inte hade några synpunkter eller ersättningskrav, säger han.

Nya föreslagna, men ej bekräftade, datum för förhandlingarna mellan Alis och Aftonbladet är 28-29 januari, samt 1 februari.

pf@sjf.se

Fler videos
Fler avsnitt