Gå direkt till textinnehållet

Al-Jazira kräver klarhet i bombrykten

Allt fler röster höjs nu att president George W Bush och premiärminister Tony Blair måste ge en förklaring till ryktena om att USA planerade bomba TV-kanalen al-Jaziras huvudkontor i Qatar.

Allt fler röster höjs nu att president George W Bush och premiärminister Tony Blair måste ge en förklaring till ryktena om att USA planerade bomba TV-kanalen al-Jaziras huvudkontor i Qatar.

En av al-Jaziras högsta chefer, Wadah Khanfar, har begärt ett möte med Tony Blair för att få klarhet i uppgifterna om att George Bush vid ett möte med Tony Blair i april förra året diskuterade en bombning av kanalens högkvarter i Qatar. Al-Jazira har krävt att alla uppgifter om möte mellan George Bush och Tony Blair offentliggörs.

Wadah Khanfar flyger till London detta veckoslut för att träffa Tony Blair.

Flera journalistorganisationer som Internationella journalistfederationen, IFJ, Reportrar utan gränser och Kommittén för skydd av journalister har framfört sin oro över uppgifterna.

IFJ har under flera år krävt en förklaring till bombningen av al-Jaziras kontor i Bagdad den 8 april 2003 då journalisten Tareq Ayyoub dödades. Organisationen är inte nöjd med det svar man fått från amerikansk militär. Om uppgifterna stämmer att Bush och Blair diskuterade en bombning av huvudkontoret i Qatar, skriver IFJ, ställs dödandet av Tareq Ayyoub i en ny dager.

– Det verkar det nu som detta var en medveten attack på medier, säger Aidan White, IFJs generalsekreterare.

Men publiceringen av memorandumet att en bombning diskuterats har lett till att den brittiska riksåklagaren Lord Goldsmith hotar brittiska medier med rättsliga följder eftersom de publicerat uppgifter från en hemlig skriftlig sammanfattning.

Det brittiska journalistförbundet, NUJ,har svarat med att regeringen hot är ett angrepp på pressfriheten i landet.

I ett uttalande säger NUJ att regeringen kommer med dubbla angrepp på pressfriheten genom att hota med rättsliga åtgärder. Riksåklagaren hävdar å sin sida att publiceringen av memot hotar landets säkerhet.

– Detta är ett exempel på hur man försöker stänga stalldörren efter att hästarna har rymt, säger ordförande i NUJ Jeremy Dear till MediaGuardian.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos