Agneta Lindblom Hulthén:”TU kan inte diktera villkoren för oss”
På onsdag den 10 oktober återupptas förhandlingarna mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna, som ajournerades i juni.Den stora knuten i förhandlingarna gäller upphovsrätten.
På onsdag den 10 oktober återupptas förhandlingarna mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna, som ajournerades i juni.
Den stora knuten i förhandlingarna gäller upphovsrätten.
TU vill förfoga elektroniskt över material som medarbetare producerar, utan att arbetsgivarna för den skull behöver träffa lokala avtal med klubbarna.
Journalistförbundet vill däremot behålla det upphovsrättsavtal som gäller och som man anser i stort sett fungerar bra.
Förbundet vill emellertid bättre värna frilansars upphovsrätt och ge dem ökade möjligheter att kontrollera hur deras material används i elektroniska medier (se även artikel om Alis stämning av och krav på tidningar som utan tillstånd och ersättning vidarepublicerat frilansmaterial elektroniskt).
Journalistförbundet vill lyfta bort upphovsrätten
TU har hittills vägrat träffa avtal innan upphovsrättsfrågorna lösts.
För att parterna inte ska köra fast i förhandlingarna vill förbundet att upphovsrättsfrågorna lyfts bort från avtalsförhandlingarna och hänskjuts till en särskild partssammansatt arbetsgrupp, något som TU vägrat gå med på.
De frågor som Journalistförbundet vill komma till skott att förhandla om är bland annat lönehöjningar, problem med OB-systemet och ersättning till så kallade multijournalister när de får alltfler arbetsuppgifter.
Förbundet vill också att samma regler ska gälla för tjänsteresor utomlands som inom Sverige.
Under sommaren har ledamöter från förbundsstyrelsen besökt klubbar i hela landet för att försöka förklara varför förhandlingarna kärvat.
– Det finns hos klubbarna en förståelse och tålmodighet, trots att förhandlingarna har dragit ut på tiden, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.
Hon ser ett svagt positivt tecken att TU nu sagt sig vilja fortsätta förhandla under hösten.
– Vi måste få en lösning, men inte till vilket pris som helst. TU kan inte bara diktera att upphovsrättsfrågorna ska lösas på deras sätt innan de tecknar avtal.
Lindblom Hulthén är förvånad över TUs attityd.
– Vi har kommit överens med andra arbetsgivarorganisationer, som respekterar journalistiken. Men inom TU finns en kvardröjande brukspatronanda som inte finns hos de andra arbetsgivarna.
– En konflikt gagnar ingen. TU borde inse att det är lönsamt med goda relationer till journalisterna och därmed ett kreativt arbetsklimat.
hl@sjf.se