
Aftonbladetintervju massanmäld till Yrkesetiska nämnden
Skolskjutningen Intervjun med en anhörig till gärningsmannen i Örebro har anmälts 60 gånger till Yrkesetiska nämnden, kan Journalisten avslöja. ”Ansvaret är mitt att bära”, säger Aftonbladets chefredaktör och utgivare Lotta Folcker om den avpublicerade artikeln.
Som Journalisten rapporterat publicerade Aftonbladet på tisdagseftermiddagen en intervju med en nära anhörig till den misstänkte mördaren. Av den korta intervjun framgår det att den anhörige vid samtalet inte kände till vad som hänt. 60 anmälningar gällande publiceringen hade på onsdagen skickats in till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, kan Journalisten berätta.
– Att en publicering väcker starka reaktioner är en påminnelse om det ansvar som vilar på journalister och redaktionsledningar vid rapportering av allvarliga händelser. Journalistförbundets roll är att värna om en fri och ansvarsfull journalistik, där de yrkesetiska reglerna fungerar som vägledning, säger yrkesetiska nämndens ordförande Erika Wiman Snäll i en kommentar.
– Jag kommer inte att gå in närmare på anmälningarna eller den publicerade intervjun, eftersom nämnden behöver hantera anmälningarna enligt gällande praxis, där varje anmälan granskas utifrån de yrkesetiska reglerna, säger Erika Wiman Snäll.
Yrkesetiska nämnden
Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN) handlägger och fattar beslut om anmälningar mot journalister som gäller övertramp av de tretton yrkesetiska reglerna.
För att en anmälan ska tas upp till behandling av yrkesetiska nämnden krävs bland annat att den anmälda journalisten är medlem i Journalistförbundet, samt att anmälan ska avse en överträdelse av yrkesreglerna. Övriga anmälningar skrivs av.
YEN bedriver och stimulerar också en yrkesetisk debatt i samhället.
I sociala medier som X riktas både kritik och hat mot såväl Aftonbladet som den reporter som skrivit notisen.
– Det är det värsta som kan hända för en reporter i ett sådant här läge, att man får bära hundhuvudet för en publicering som till syvende och sist är ansvarig utgivares ansvar, och en rad människor mellan reporter och utgivare. Det är hemskt när det blir så här, säger Cecilia Vaccari, ordförande för Aftonbladets journalistklubb.
Vilket ansvar tar arbetsgivaren för situationen?
– Den här publiceringen och avpubliceringen är väldigt omdiskuterad, arbetsgivaren hanterar det på en mängd olika sätt just nu. Vi har en dialog, arbetsgivaren gör vad den ska göra.
Ser du att några rutiner behöver förändras?
– Rutiner finns, och så händer det här ändå. Det är i sådana här extrema nyhetssituationer som det är svårast att tänka klart. Misstag kommer att ske, men den enskilda reportern ska aldrig bli uthängd som ansvarig, säger Cecilia Vaccari.
Chefredaktören och utgivaren Lotta Folcker svarar per mejl på Journalistens frågor.
Er reporter fick ta emot väldigt mycket hat efter er publicering av intervjun, i sociala medier som X. Hur hanterar ni och tar ansvar för att hen hamnat i den positionen?
– Det är olyckligt att det här riktas mot en enskild reporter. Det här ansvaret är mitt att bära, som ansvarig utgivare. Jag kan inte gå in på hur vi hanterar enskilda medarbetare som utsätts för hat och hot, men vi har rutiner för detta som vi nu följer, säger Lotta Folcker.
Hur ser gången ut på AB vid livepubliceringar som igår? Kan en reporter skriva rakt ut i flödet eller publicerar en redaktör? Texten blev ju även upplyft till en egen artikel som låg högt upp på sajten.
– Nej, det är en aktiv publicering och här har vi brustit. Det är inte reporterns ansvar eller beslut. Jag är den första att beklaga publiceringen och vi avpublicerade artikeln så snart vi insåg misstaget. Vi är just nu i ett fortsatt pågående nyhetsläge, och vi kommer att reda ut alla detaljer så snart vi kan.
Hur såg utlägget ut – visste ni att gärningsmannen var död när samtalet till den anhörige gjordes?
– Nej, vi hade inga bekräftade uppgifter på det då. Det var inte heller vid det tillfället uteslutet att det kunde varit flera gärningsmän, säger Lotta Folcker.