Gå direkt till textinnehållet

”Aftonbladet tar inte ansvar”

Anna Flytström, ordförande i journalistklubben på Schibsted Media, anser att Aftonbladet inte tar ansvar för sina journalister som är anställda i bemanningsföretaget.

Som Journalisten berättade tidigare på måndagen har Nivette Dawod, nyhetsreporter på Aftonbladet och anställd på bemanningsföretaget Schibsted Media, omplacerats mot sin vilja efter en artikel i Journalisten om löneskillnader mellan bemanningsanställda och anställda av tidningen.

Omplaceringen har orsakat stor upprördhet på Aftonbladets redaktion och i förmiddags skickades ett protestbrev till ledningen med cirka 100 underskrifter.

Anna Flytström, ordförande i journalistklubben på Schibsted Media, tillika ledamot av Journalistförbundets styrelse, riktar nu hård kritik mot hur ledningen för Aftonbladet behandlar Nivette Dawod.

Annons Annons

– Hon fick välja mellan att antingen jobba skift eller bli utan jobb. Hon kan av personliga och helt rimliga skäl inte jobba kvällstid, och Aftonbladet vägrade att lägga om schemat. De säger att det inte finns vakanta dagtjänster, säger Anna Flytström till Journalisten.

– Schibsted Media hittade en tillfällig tjänst på resebilagan åt henne, den varar dock bara i en månad. Och Nivette är en oerhört duktig nyhetsreporter, det är det hon ska och vill jobba med.

– Hade Nivette Dawod varit anställd av Aftonbladet hade de tvingats ta ansvar för henne. Detta hade inte hänt om hon haft en anställning på tidningen. Nu lastar de över problemet på bemanningsföretaget som inget kan göra. Det här är ännu ett exempel på hur illa bemanningsanställda behandlas, säger Anna Flytström.

Schibsted Medias VD Eva Idmark säger till Dagens Media att det inte finns någon koppling till den intervju som Journalisten gjorde med Nivette Dawod i oktober, och bland de personer som Journalisten talat med verkar få tro att den kopplingen finns.

– Vi har inte tänkt i de banorna och jag tror och hoppas att det inte finns en sådan koppling. Men bara att misstanken finns är oroande, säger Anna Flytström till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos