Gå direkt till textinnehållet

50 reportrar riskerar åtal i Australien för att ha brutit censuren

En åklagare i Australien hotar att väcka åtal mot cirka 50 journalister för att de rapporterat att den katolska kardinalen George Pell dömts för barnvåldtäkt.

I december dömdes kardinalen och Vatikanens tidigare ekonomichef George Pell för sexövergrepp som han begått mot två trettonåriga pojkar i St Patricks katedral i Melbourne 1996; ett fall ett fullbordat samlag med minderårig, samt fyra fall av oanständiga handlingar med barn.

I februari hotade åklagaren Kerri Judd att väcka åtal mot över 100 journalister för att ha brutit mot ett censurbeslut som en domare fattat redan i juni, och som innebar att journalister förbjöds att rapportera om rättegången. Munkavlens syfte var att förhindra otillbörlig påverkan av jurymedlemmar i en hypotetisk andra rättegång mot kardinal Pell. Någon sådan rättegång blir inte av.

Flera medier utanför Australien rapporterade om domen när den föll i december, bland andra Washington Post och flera medier i Australien hänvisade till de utländska artiklarna.

Åklagaren Kerri Judd krävde i februari att de journalister som brutit den statliga censuren förklarade sig, och uppgav att i brevet att de som inte hade rimliga förklaringar kommer att åtalas för domstolstrots, som kan ge fängelse. Enligt Guardian har åklagaren nu beslutat att inte väcka åtal mot ett 50-tal av journalisterna, men cirka 50 journalister utreds fortfarande av åklagarmyndigheten.

Censurbeslutet har väckt stark kritik bland publicister och yttrandefrihetsorganisationer.

Reportrar utan gränser uppger i ett uttalande att man betraktar åklagarens agerande som ett brott mot pressfriheten i Australien.

Fler avsnitt
Fler videos