49 anmälningar mot Uppdrag granskning
Fram till i går, tisdag, hade Granskningsnämnden för radio och TV fått in 49 anmälningar mot förra veckans Uppdrag granskning – den högsta noteringen någonsin för ett enstaka program. Samtidigt får Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén skarp kritik av Uppdrag granskning-reportern Jan Josefsson för sina kommentarer om smygfilmning som arbetsmetod.
Fram till i går, tisdag, hade Granskningsnämnden för radio och TV fått in 49 anmälningar mot förra veckans Uppdrag granskning – den högsta noteringen någonsin för ett enstaka program. Samtidigt får Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén får skarp kritik av Uppdrag granskning-reportern Jan Josefsson för sina kommentarer om smygfilmning som arbetsmetod.
I ett TT-telegram förra tisdagen uttalade sig Agneta Lindblom Hulthén om förra veckans Uppdrag gransknings reportage där en reporter med dold kamera besökte kommunpolitiker i valstugor. Reportern gjorde främlingsfientliga uttalanden och flera politiker instämde och spädde på med egna nedsättande omdömen om invandrare.
Agneta Lindblom Hulthén sade till TT att metoden med dold kamera den här gången var befogad, men att hon har reservationer:
”Om man använder en dold kamera måste man vara förfärligt noga med att ställa schyssta frågor. Annars minskas trovärdigheten bland allmänheten för journalistiken om de får för sig att vi sitter i buskarna och lurpassar för att försöka få folk att försäga sig.”
“Dold kamera nödvändigt”
Jan Josefsson undrar vad Uppdrag granskning skulle ha gjort annorlunda för att kunna avslöja politikernas dubbelmoral och rasistiska fördomar.
– Vi hade aldrig kommit åt det här om vi inte använt oss av dold kamera, säger han. Ingen hade trott oss.
Till TT sade Agneta Lindblom Hulthén också:
”En del av politikerna kan få en del oförtjänta sympatier eftersom folk tycker att de blivit lurade av journalisterna.”
Jan Josefsson anser att Agneta Lindblom Hulthén bjuder de avslöjade politikerna – och de som angriper Uppdrag granskning för avslöjandena – på ammunition. Han hänvisar bland annat till en formulering i Göteborgs-Postens huvudledare den 12 september där GP skriver:
”Det är inte första gången reportern Janne Josefsson väcker kritik. Även journalistförbundets ordförande varnar för att smygfilmandet riskerar att minska journalistikens trovärdighet.”
“Lämna förbundet”
Josefsson anser att uttalandena av Journalistförbundets ordförande borde få journalister att lämna förbundet i protest.
– Jag uppmanar journalister att antingen gå ur förbundet eller slänga ut Agneta Lindblom Hulthén. Hon kan inte sitta med en månadslön på 60 0000 kronor och slira om att metoden gör att politiker kan få oförtjänta sympatier. Vi ska som journalister inte ta sådana hänsyn.
För Journalisten förtydligar Agneta Lindblom Hulthén sina invändningar, samtidigt som hon ger sitt stöd till metoden i det aktuella inslaget.
– Ibland räcker inte vanliga arbetsmetoder till och det här är ett sådant fall. Det hade varit svårt att påvisa politikernas dubbelmoral på annat sätt. Men man får vara försiktig med att provocera fram svar.
Hon har svårt att förstå att de på Uppdrag granskning kan känna sig angripna av hennes generella uttalanden.
– Vi journalister slåss för ett öppnare samhälle. Om vi inte vågar eller vill ta en öppen diskussion om våra arbetsmetoder agerar vi som direktörer och makthavare som lägger locket på när de anser sig angripna.
Diskutera arbetsmetoderna
Hon menar att journalister för sin trovärdighets skull måste kunna problematisera och tåla att arbetsmetoderna diskuteras utan att det ses som angrepp.
– Jan Josefsson med sitt renommé skulle ha allt att vinna på en öppen diskussion. Det skulle till och med öka hans trovärdighet.
Om Josefssons uppmaning till medlemmarna att ”slänga ut henne” eller lämna förbundet säger Agneta Lindblom Hulthén:
– Jag har svårt att tro att journalister ska lämna förbundet för att de inte accepterar en diskussion. Kongressen i höst har chansen om den vill avsätta mig.
Fram till i går, tisdag, har Granskningsnämnden för radio och TV fått in 49 anmälningar mot förra veckans Uppdrag granskning, den högsta noteringen någonsin för ett enstaka program.
Bland anmälarna finns den moderate riksdagsmannen Per Unckel.
hl@sjf.se