Gå direkt till textinnehållet

159 journalister kandiderar i valet

159 journalister står på årets valsedlar, hälften är pensionärer, visar Journalistens kartläggning.

Över 54 000 svenskar står på valsedlarna i årets kommun-, region-, och riksdagsval. 159 av dem uppger på valsedeln att de är journalist, redaktör, reporter eller pressfotograf, visar Journalistens kartläggning.

Hälften av journalisterna som kandiderar är inte längre yrkesaktiva och medianåldern är 67 år. Även bland kandidaterna i yrkesför ålder finns många som inte längre arbetar som journalist. De två yngsta som ställer upp är 20 år, och kandiderar för Sverigedemokraterna respektive högerextrema Alternativ för Sverige.

109 av kandidaterna är män (69 procent) och 50 är kvinnor (31 procent).

Annons Annons

24 av journalisterna kandiderar till riksdagen, 48 till regionfullmäktige och 146 till kommunfullmäktige. 14 journalister kandiderar i alla tre valen och 28 i två av valen.

137 av de 159 som uppger sig ha ett journalistiskt yrke på årets valsedlar kandiderar för något av de åtta riksdagspartierna och flest hittar man på Socialdemokraternas listor med 28 journalister, följt av Centern med 21 journalister och Liberalerna 19, Vänsterpartiet 18, Miljöpartiet 17, Kristdemokraterna 12, Moderaterna 12 och Sverigedemokraterna 10.

Tretton journalister kandiderar för lokala/regionala partier, exempelvis Kommunpartiet i Mellerud, Utvecklingspartiet demokraterna (i Uppsala) och Örebropartiet. Totalt nio journalister kandiderar för andra småpartier, exempelvis Alternativ för Sverige, Piratpartiet, Kristna Värdepartiet och Kommunistiska Partiet.

Läs också: Sex journalister om varför de står på valsedlarna: 
”Jag fick planera om vad jag arbetar med”

Fler avsnitt
Fler videos